На Кіровоградщині розпочалися навчання для депутатів місцевих рад (ФОТО, ВІДЕО)

У Бобринці з ініціативи народного депутата України Станіслава Березкіна відбулося навчання депутатів Бобринецької районної та міської рад під назвою «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності».

Експерт Київського Інституту політичної освіти Олександр Солонтай ознайомив депутатів із законодавством, яким визначено статус, повноваження, обов’язки та права депутатів. (Кожен депутат чи місцевий активіст зможе ознайомитися з серією посібників «Що має знати депутат місцевої ради» за посиланням http://ipo.org.ua/category/library/).

Найбільша дискусія розгорнулася щодо питань децентралізації влади та законодавства про об’єднання громад. Експерт розповів про переваги, які сьогодні отримала Бобринецька об’єднана громада та ще 199, які утворилися в Україні. Говорив про те, чому процес децентралізації поки що гальмується. Про те, які фінансові можливості отримали громади і чому село залишилося без податку на прибуток з фізичних осіб? Понад 4 години в залі тривала дискусія. Зійшлися на тому, що законодавство не досконале, але саме зараз у громад є шанс стати незалежними, фінансово самодостатніми. І найголовніше, що чим більше буде створено громад, тим незворотнім буде процес децентралізації. Чим швидше відбудеться об’єднання громад, тим скоріше почне розвиватися село.

Подібні навчальні тренінги планується провести також у Компаніївському, Кіровоградському, Добровеличківському, Новоукраїнському та Вільшанському районах області.
Про важливість семінару, враження від навчання ми запитали у його організаторів та учасників.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар