У Кіровограді замість мітингу за Єлисаветград відбулося зібрання прихильників української назви міста (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 10 січня, у Кіровограді, замість відміненого організаторами мітингу проти перейменування Кіровограда у Інгульськ, відбулося зібрання прихильників української назви для міста.

Півтори сотні містян, серед яких демобілізовані бійці АТО, члени організації “Бойове братство” та “Правий сектор”, спочатку зібралися на площі Героїв Майдану, а потім звідти ходою прийшли на площу перед міськрадою. Мітингуючі тримали в руках банер з надписом “Єлісавєтград – НІ”, жовто-блакитні та червоно-чорні прапори, а також бойовий прапор 17 ОМПБ.

“Ми категорично виступаємо за українську назву для нашого міста. Нехай це буде Інгульськ, чи Златопіль, чи будь-яка інша назва. Головне, щоб не було проросійської назви Єлисаветград”, – заявив голова ГО “Бойове братство” Олександр Величко.

Також перед присутніми виступив доктор географічних наук, професор Анатолій Іванович Кривульченко, який теж прийшов на зібрання. Науковець висловив думку, що в назві центральноукраїнського міста обласного значення мають бути закладені певні символи. Такими символами, на думку Анатолія Кривульченка, є степ та багатство надр нашої землі, тобто золото. Відповідно, він виступив за назву Златостеп.

Після півгодинного мітингу прихильники української назви для Кіровограда спокійно розійшлися. Зазначимо, що близько десятка прихильників Єлисаветграда таки завітали на площу біля міськради. Але вони мирно стояли ближче до вул. Вел. Перспективної і спостерігали за мітингом опонентів. Очевидно, заклик організаторів не приходити сьогодні на акцію до них не дійшов.

Нагадаємо, 27 грудня під стінами Кіровоградської міськради відбулась акція, яка анонсувалась як флешмоб проти Інгульська, проте перетворилась у акцію за Єлисаветград. Парафіяни церков московського патріархату влаштували співи та цілували ікону з зображенням Єлисавети.

Також сталося декілька сутичок із демобілізованими бійцями АТО, які вийшли протестувати проти Єлисаветграда, оскільки, на їх думку, це є проросійська імперська назва і вона несе загрозу безпеці регіону. Прихильники назви Єлисаветград ображали демобілізованих воїнів, називаючи їх зрадниками і фашистами, і навіть намагалися порвати прапор 17 ОМПБ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар