Кіровоградці смолоскипною ходою відзначили 107-річчя Степана Бандери (ФОТО)

????????????????????????????????????

Сьогодні, 1 січня, у Кіровограді відбулася щорічна смолоскипна хода, приурочена до 107-ої річниці  з дня народження провідника українських націоналістів Степана Бандери. Організаторами смолоскипної ходи виступили ВО “Свобода” та ВГО “Сокіл”. До них такох долучилися активісти “Правого сектору” та кіровоградські ультраси.

Близько сотні кіровоградських патріотів вшанували пам’ять провідника українських націоналістів урочистою ходою від пам’ятника Янголу Охоронцю до площі Богдана Хмельницького. Дорогою учасники ходи несли в руках смолоскипи та запалювали файєри, а також скандували гасла: “Одна єдина соборна Україна!”, “Бандера наш герой!”.

Завершили святкування 107-річчя з дня народження Степана Бандери молитвою українського націоналіста.

Довідка.

Степан Андрійович Бандера — український політичний діяч, ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху ХХ століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту проголошення Української Держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — у центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау». У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився.

Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

Оцінки Степана Бандери вкрай полярні. Він користується великою популярністю — після розпаду СРСР для багатьох західних українців його ім’я стало символом боротьби за незалежність України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар