У Кіровограді бабусі з іконами кричали “Єлісавєтград!” і називали воїнів АТО зрадниками (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сьогодні, 27 грудня, у Кіровограді відбувся мітинг проти перейменування Кіровограда на Інгульськ. Принаймні, так його декларували організатори. Проте на ділі цей захід виявився мітингом за Єлисаветград.

Близько півтисячі кіровоградців-прихильників Єлисаветграда зібралися опівдні на площі перед міськрадою. У них з собою були транспоранти “Ингульску – нет”, “Стоп Ингульск” та подібні. Надписи на переважній більшості плакатів були російською мовою. Серед “єлисаветградців” виявилось багато прихожан церков московського патріархату, які запаслися іконами та молитвами. Також серед юрби мітингуючих були помічені: міський голова Андрій Райкович, відомий лобіст імперської назви Євген Бахмач, нардеп Костянтин Яриніч, колишній регіонал та антимайданівець Артем Стрижаков.

Єлисаветградці вийшли на мітинг через те, що 23 грудня Комітет Верховної ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування не взяв до уваги результати незаконного громадського опитування в Кіровограді і підтримав перейменування Кіровограда в Інгульськ – українську назву, обрану згідно з топонімістичною концепцією найменування населених пунктів.

Читайте також: Веселі каруселі: як у Кіровограді за перейменування голосують (ВІДЕО)

Висловити свою думку на площу перед міськрадою прийшли також противники назви Єлисаветград. Близько опівдня організованим строєм прийшли демобілізовані воїни АТО, здебільшого з 17-го ОМПБ, громадські активісти та волонтери, які допомагають армії. Загалом близько півсотні чоловік.

Щойно розпочавши мітинг, організатори не змогли навіть висловити основні тези своїх претензій, адже юрба почала гучно кричати “Єлісавєтград!”, навіть ведучий не міг їх заспокоїти. Згодом у мітингуючих зламався мікрофон. Надалі весь захід перетворився на змагання кричалок між прихильниками та противниками Єлисаветграда. Між протилежними сторонами постійно спалахували словесні перепалки, а іноді і штовханина. Але фізичні конфлікти відразу ліквідовували представники поліції. Їх на заході було близько сотні, три десятки з яких були одягнені у засоби індивідуального захисту.

Противники назви Єлисаветград, зокрема, демобілізовані військові, пояснювали, що вони не для того воювали на Сході, аби у них вдома піднімав голову “русскій мір” і місто в центрі України носило назву російської імператриці. Члени організації “Бойове братство”, “Самооборона” та інші активісти розгорнули плакат “Єлісавєтград – ні”.

Прихильники ж Єлисаветграду постійно скандували свій варіант нової назви для нашого міста і доводили, що це не начесть імператриці, а на честь святої праведної Єлисавети. Багаточисельний десант бабусь з іконами читали молитви, хрестились та співали церковних пісень. Також вони називали демобілізованих воїнів АТО зрадниками і звинувачували їх у тому, що вони “хочуть крові і вбивають братів на сході”. Єлисаветградці скандували атошникам “Зрадників у болото”. Невідомий провокатор навіть намагався видерти з рук військових прапор 17-го ОМПБ, але йому це не вдалося.

Часом ця картина нагадувала аналогічні на сході України, коли юрба бабусь з іконами прикривали сепаратистів і блокували техніку українських військових, як наприклад на ось цій світлині зі Слов’янська.

Загалом, від окремих людей зі сторони мітингуючих лунала проросійська риторика та тези про те, що на сході воїни АТО вбивають “братьев”, і що вони їх туди не посилали.

Мітинг тривав близько двох годин, після чого, всі поступово розійшлись.

Читайте також: На карті України не буде імперського Єлисаветграда

Читайте також: Як у Кіровограді провели опитування щодо перейменування міста (ВІДЕО)

Детальний відеорепортаж мітингу дивіться на нашому сайті завтра.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар