Головний інженер кропивницького “Теплоенергетика”: частина обладнання на підприємстві працює ще з повоєнних років

Сьогодні, 6 грудня, група депутатів міськради Кропивницького відвідала центральну ТЕЦ комунального підприємства “Теплоенергетик”. Візит обранців громади відбувся у рамках депутатського дня присвяченого проблемам цього стратегічного об’єкту для міста.

Разом з депутатами на “Теплоенергетик” також приїхав секретар міської ради Андрій Табалов та представники преси.

Екскурсію на підприємстві проводили директорка Тетяна Соколенко та головний інженер В’ячеслав Карауш. Керівники “Теплоенергетика” продемонстрували всім присутнім цехи з обладнанням яке виробляє тепло та електроенергію. Зокрема, депутатам та журналістам показали котло-турбінний цех ТЕЦ.

За словами В’ячеслава Карауша, деяке обладнання на ТЕЦ працює з післявоєнних років. На його переконання те, що це обладнання працює і досі, говорить про високу кваліфікацію працівників підприємства, які його відновлюють та утримують.

“Але, якщо обладнання можна утримувати в робочому стані, то наша будівля давно знаходится в аварійному стані. Практично, станція вже відпрацювала своє. Завдяки працівникам ТЕЦ та коштам, які виділяє міська рада, ми підтримуємо стан будівлі, але все ж сподіваємось на реконструкцію будівлі станції”, – розповів головний інженер “Теплоенергетика”.

DSC_1021

В’ячеслав Федорович показав всім присутнім котло-турбінне відділення, де стоять три турбогенератори, які виробляють по 6 Мегават кожен. За його словами, наразі працюють два турбогенератори. Головінженер “Теплоенергетика” наголосив, що ТЕЦ є стратегічним об’єктом, адже тут, на місці, виробляє електроенергію та тепло половині міста.

“Особливо в наші часи, коли йде війна, дуже важливо, що в місті є станція, яка може забезпечити його електроенергією та теплом”, – переконаний він.

В’ячеслав Карауш поділився з депутатами та журналістами тонкощами виробничого процесу на ТЕЦ. “Теплоенергетик”, за його словами, виробляє для міста одночасно теплову та електричну енергію – частину електричної енергії підприємство споживає для власних потреб, а частину продає.

“Паровий котел виробляє перегрітий пар під температурою 430 градусів за Цельсієм. Через головний паропровод він надходить до двох турбогенераторів, де своїм тиском і температурою розкручує турбіни, після чого відбуває в конденсатори, де охолоджується мережевою водою. Тобто пар розкручує турбіни, які виробляють електричну енергію і охолоджуючись віддає частину своєї температури на теплові мережі”, – розповів про принцип роботи ТЕЦ В’ячеслав Карауш.

Після екскурсії цехами підприємства вся делегація завітала до кабінету головного інженера, де він продемонстрував на карті об’єкти, які ТЕЦ забезпечує теплом. Депутати поцікавились у фахівця його баченням подальшої долі збиткового підприємства та проблеми теплозабезпечення міста. На думку головінженера підприємства, потрібно провести відключення від централізованого опалення тих квартир, які залишились у кілкості 2-3 на будинок, щоб повністю відімкнути його і тим самим, припинити колосальні тепловтрати. Крім того, В’ячеслав Карауш переконаний, що будівництво модульних міні-котелень біля закладів соціальної сфери – теж не вихід, а марна трата коштів. Інженер наголошує, що для нашого міста потрібно розробити перспективну схему теплопостачання, де буде прописано кожен крок з модернізації тепломережі.

В’ячеслав Карауш впевнений у одному – таке підприємство як “Теплоенергетик” не можна закривати.

“Потрібно знайти сюди інвестора, побудувати новий енергоблок на вугіллі. Тоді теплозабезпечення для населення буде дешевше, і ті люди, які відключились, будуть знову повертатись до централізованого опалення”, – переконаний фахівець.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар