Кропивницька “Зірка” сьогодні приймає полтавську “Ворсклу”: представляємо суперника

матч "Зірка" - "Ворскла" у Кропивницькому, 8 квітня 2017 року

Сьогодні, 29 жовтня, у рамках 14 туру Української Прем’єр-Ліги кропивницька “Зірка” прийматиме на своєму полі полтавську “Ворсклу”. Матч на стадіоні “Зірка” розпочнеться о 14.00.

Перша електронна газета та прес-служба “Зірки” традиційно знайомлять вболівальників із майбутнім суперником.

ВОРСКЛА (ПОЛТАВА)

Рік заснування: 1955.
Почесний президент: Костянтин Жеваго.
Головний тренер: Василь Сачко.
Веб-сайт: www.vorskla.com.ua.
E-mail: office@ vorskla.com.ua.

У середині 50-х років минулого століття в Полтаві була створена команда, котра захищала честь ДСТ «Колгоспник». Свої виступи полтавчани розпочали в 1955 році, граючи в першості України серед колективів фізкультури. Наступного ж року команда з берегів Ворскли здобула свій перший трофей – Кубок УРСР. А у 1957 році наші сьогоднішні суперники здобули статус майстрів й отримали право виступати в класі «Б» союзного чемпіонату, де провели одинадцять сезонів. У 1965 році команда змінила назву на «Колос» і виступала під таким іменем до 1968 року, коли отримала нове ймення – «Сільбуд». Проте ця назва протрималася лише рік, і з 69-го року колектив став називатися «Будівельник». Тоді команда була середняком у змаганнях другої групи класу «А», а після реорганізації радянського футболу (у 1971 році) – учасником української зони радянської другої ліги.

Зірок «Колос» (ця назва була повернута колективу в 1972 році) в другій лізі не хапав, і зрештою втратив статус майстрів у 1982 році, коли полтавчани посіли останнє, 24-те місце, в 6-й зоні другої ліги. Команда припинила своє існування, і більшість гравців перейшли до «Кооператора», котрий виступав у любительській першості України.

Взимку 1984 року полтавська команда, під назвою «Ворскла», була відроджена. Повернулося багато гравців колишнього «Колоса» й головною метою стало повернення до другої радянської ліги, яка вже через два роки була виконана.

Національні чемпіонати України полтавчани розпочали з першої ліги, але вже у сезоні 1995/96 років набравши рекордну кількість очок у першій лізі – 103, оформили вихід до вищого дивізіону. У першому ж для себе сезоні в еліті українського футболу «Ворскла» здобула бронзові медалі. Це досягнення й досі залишається найвагомішим у чемпіонатах країни. Успіх на внутрішній арені дозволив полтавчанам дебютувати в єврокубках.

У сезоні 2008/09 років наші сьогоднішні суперники здобули Кубок України, перегравши у фіналі донецький «Шахтар», який напередодні фіналу виграв Кубок УЄФА. Переможний гол у тій зустрічі забив нинішній наставник «Ворскли» Василь Сачко. У сезоні 2011/12 років, подолавши три раунди кваліфікації, полтавчани вперше стали учасниками групового етапу Ліги Європи.

Після цього команда ще двічі намагалась подолати сито кваліфікації ЛЄ, але не змогла зробити це вдало. У позаминулому сезоні перепоною стала словацька «Жиліна», а минулого – хорватська «Локомотива». Минулого сезону «Ворскла» також не змогла пробитись до шістки найкращих команд, але посіла сьоме місце і здобула Трофей престижу.

У цьому сезоні «Ворскла» крокує турнірним шляхом досить упевнено. На сьогодні вона посідає четверту сходинку в турнірній таблиці, маючи в активі 21 очко. До цього полтавчани були третіми, але несподівана поразка в минулому турі від львівських «Карпат» (0:1) опустила підопічних Василя Сачка на одне місце нижче. Непогано справи у «Ворскли» йдуть і в кубку – цієї середи тренерська дуель Сачко – Санжар закінчилася перемогою полтавчан в додатковий час з рахунком 2:0.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

І в першій, і у вищій лізі вітчизняного футболу, а ще й в Кубку України перетиналися кропивницькі та полтавські футболісти між собою. 17 поєдинків в чемпіонатах України пройшли поки за переваги «Ворскли», яка зуміла здобути 7 перемог, тоді ж як нічиїх і перемог «Зірки» було по 5. Різниця м’ячів теж не на нашу користь – 15-19=-4.

Ще двічі шляхи команд перетиналися в Кубку України. Цікаво, що обидва рази колективи виступали в різних лігах. В 1995 році «Зірка НІБАС» грала у вищій лізі, а «Ворскла» в першій, і наші земляки перемогли в гостях 3:2. А в 2008 році вже полтавчани представляли Прем’єр-лігу, а наша команда лише розпочинала сходження аж з другої ліги. Впертий двобій в Кіровограді закінчився мінімальною перемогою гостей 1:0.
Набагато краще виглядають взаємовідносини для «Зірки» в чемпіонатах СРСР. З «Колгоспником», «Колосом», «Будівельником» та врешті-решт «Ворсклою», «Зірка» провела 40 ігор: 19 перемог, 12 нічиїх і всього 9 поразок, різниця м’ячів 53-34=+19.

Таким чином, в 59 офіційних матчах перевага поки що на боці «Зірки»: 25 перемог, 17 нічиїх, 17 перемог полтавчан, різниця м’ячів 71-56=+15.

У матчі першого кола нинішнього сезону «ворскляни» перемогли з рахунком 2:1. Спочатку автогол на свій рахунок записав Арман Оганесян, згодом рахунок зрівняв Максим Драченко, але за п’ять хвилин до кінця поєдинку Артур Загорулько забив переможний для наших суперників м’яч.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар