“Сухішвілі” привіз до Кіровограда авторський український танець (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

100 танцівників та цілий оркестр на одній сцені. Більше 1000 костюмів. 60 ексклюзивних шабель. А ще шалена атмосфера і трюки, які не можна ні зрозуміти, ні пояснити. Учора, 15 березня, Національний балет Грузії “Сухішвілі” у рамках всеукраїнського туру приїхав у гості до міста на Інгулі.

Чоловіки-грузини славляться своєю емоційною амплітудою. Кажуть, грузини не вміють стримувати своїх емоцій. Вони сприймають усе різко і, відповідно, швидко виплескують назовні. Сцена Кіровоградської обласної філармонії не була вийнятком. Ці чоловіки, поміж танцювальними трюками та стрибками, встигали звабливо підіймати брівки та адресувати кіровоградкам пікап-посмішки.

Білоликі красуні як на підбір – стрункі, подібної статури та майже однакового зросту. Неприступні леді зі сталевими емоціями пливли по сцені, як лебідки. Їх граційні руки розвіювали повітря під романтичні композиції та розрізали простір різкими рухами – під пристрасні акорди. Навідміну від активної міміки україночок в аналогічних постановках, обличчя грузинок лишалось непохитним усю програму – ніби леді одягнули маски.

І, певно, це єдина відмінність менталітетів, яка відчувалась під час виступу Національного балету Грузії в українському місті. Якщо перші кілька номерів гості здавались все ж гостями на цій сцені, то з кожним танцювальним рухом бар’єр руйнувався і, зрештою, зчез зовсім.

Емоційна близькість грузинів з українцями особливо відчулась у танцях воїнів. “Сухішвілі” зіграли дві композиції боротьби: окремо боротьбу показували чоловіки і жінки.

Танець воїнів “Хорумі”

Войовничий танець, який знайомить із життям грузинської армії минулих століть, коли грузинам доводилось захищати свої землі від загарбників. “Хорумі” поєднує в собі теми розвідки, безпосередньо битви і святкування перемоги. Танцівники демонструють відвагу, незалежний та волелюбний дух грузинського народу. Саме цей танець, поставлений засновником ансамблю Іліко Сухішвілі, став візитівкою колективу.

Танець жінок-воїнів “Самані”

Зі старо-грузинського “самані” перекладається як “риса характеру”. Історично склалось, що тема захисту від недружніх сусідів яскраво відобразилась у грузинському фольклорі.  Тож і сюжети багатьох танців оспівують історії захисту і боротьби. Бойові навички – не чужі і жінкам Грузії. “Самані” – жіноча версія танцю “Хорумі”.

Ці два танці були виконані одними з перших. Тож ще на початку програми грузини показали, що вони переживали те ж, що і Україна сьогодні, адже тема боротьби за свою державу і свободу із “сусідом” зараз дуже близька нашому народу.

Грузини приїхали до Кіровограда з подарунком – авторським Українським танцем. Іліко Сухішвілі-молодщий поставив цей танок спеціально для туру Україною, поєднавши у ньому популярні українські стилі.

Під час цієї частини програми кіровоградська публіка встала зі своїх місць і аплодувала стоячи – українці гідно оцінили подарунок грузинів.

Із часу свого дебюту і по сьогодні, грузинські танцюристи вражають публіку всього світу своєю дивовижною хореографією, вихровими обертаннями, запаморочливими стрибками, що наповнюють сцену динамічною енергією. Чоловіки танцюють з дивовижною точністю, а жінки рухаються з плавною грацією янголів. Союз бравади і граціозності робить програму абсолютно незабутньою і не схожою на будь-чию іншу.

Учора творчість легендарного колективу “Сухішвіші” побачили кіровоградці. Повністю продані квитки. Не було жодного гостя, який би покинув зал посеред програми. Тричі глядачі вставали зі своїх місць, щоб поаплодувати танцюристам. Палаючи очі після шоу. І нетерпляче очікування наступного приїзду “Сухішвілі” у Кіровоград. У “Восьмого дива світу” з’явилось ще більше прихильників у місті на Інгулі.

Назад в історію: Національний балет Грузії “Сухішвілі” було засновано в 1945 році Іліко Сухішвілі та Ніно Рамішвілі. У Грузії це був перший професійний танцювальний ансамбль, на прикладі якого створювалися всі наступні. У 30-х роках минулого століття народного танцю як такого в Грузії не існувало. Були ансамблі пісні і танцю Східної Грузії, Західної Грузії – п’ять-шість чоловік і репертуар з кілька танців. Великих колективів і масштабних постановок в Грузії не було, вони з’явилися лише разом зі створенням ансамблю під керівництвом Іліко Сухішвілі. Завдяки зусиллям сім’ї Сухішвілі мистецтво національного танцю Грузії стало активно розвиватися і завойовувати популярність. Іліко і Ніно зробили свою мрію реальністю: грузинська культура танцю отримала світове визнання, а молоді люди стали партнерами не тільки на сцені, а й у житті, їх справу продовжили діти, а тепер і внуки.

Династія Сухішвілі керує колективом ансамблю протягом 3 поколінь ось уже 70 років: I покоління (1945-1985 рр.) – Ніно Рамішвілі та Іліко Сухішвілі, II покоління (1985-2000 рр.) – Тенгіз і Інга Сухішвілі (діти), III покоління (з 2000 року) – Ніно і Іліко Сухішвілі (внуки).

На самому початку балет складався всього з 35 чоловік. Пізніше були гастролі по Росії, перше визнання в Москві і перший виїзд за кордон в 1948 році, ще в епоху Сталіна. Тоді ансамбль вперше побував на гастролях в Європі, а після в Австралії і в Америці, де, виступи «Сухішвілі» було визнано «найкращим шоу на Бродвеї».

«Сухішвілі» став першим ансамблем народного танцю, який виступив на сцені La Scala в Мілані – це сталося ще в 1967 році. Завіса піднімався 14 разів – рекорд знаменитого тенора Енріко Карузо (11 разів) був побитий, а газети, захлинаючись словами, писали: «Грузинські артисти балету – сама досконалість!», «Союз чоловічий бравади і жіночої граціозності», «Їх танець кидає виклик законам гравітації ».

В Англії під час проведення світового чемпіонату з футболу трупа зробила безпрецедентну конкуренцію цьому виду спорту, коли фанатами були заповнені концертні зали. Королева Великобританії, захоплена виступом, особисто вручила золоту медаль Іліко Сухішвілі.

В Індії, сцена, зведена під відкритим небом, обрушилася, і тоді добровольці з числа глядачів до кінця виступу тримали її на плечах. Такого роду спогадів в історії ансамблю безліч.

Слава колективу ставала справді світовою. «Восьме чудо світу» – саме так охрестила ансамбль «Сухішвілі» міжнародна преса.

Сьогодні ансамбль складається з 500 танцюристів і власного оркестру. За всю свою історію колектив побував в більш ніж 250 турне, 11 раз об’їздив 5 континентів, 88 країн, провів 12 300 концертів, а глядачами вистав трупи стало більше 7 мільйонів чоловік.

За 70 років ансамбль безліч разів виступав на найвідоміших світових сценах.

Фото з офіційного сайту Національного балету Грузії “Сухішвілі”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар