У Кропивницькому покажуть фільм, який сколихнув світ

Гостей та жителів  Кропивницького запрошують на безкоштовних перегляд угорської драми «Жінка в полоні», присвяченої проблемі рабства і торгівлі людьми.

Про це Першій електронній газеті повідомили в бібліотеці імені Чижевського.

«Жінка в полоні» – це фільм про 52-річну угорку Маріш (справжнє ім’я Едіт), яка служить одній родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Її гнобителі відібрали в неї документи і їй не можна виходити з дому без дозволу. З нею поводяться як з твариною: годують недоїдками і не надають ліжка для сну.

Маріш проводить дні зі страхом у серці, але мріє про те, щоб повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона – не одна. Вона починає проявляти довіру. Після двох років зйомок вона збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений героїчний шлях Маріш до свободи.

Стрічку створила творча команда на чолі з Бернадетт Туза-Ріттер – угорською незалежною кінорежисеркою, яка спеціалізується на авторських документальних і художніх фільмах.

«Я ніколи не розповідаю про те, як зустрілась з родиною, у якій жила Едіт. Але повірте, нічого особливого в історії нашого знайомства не було. Я знала, що у цій родині є слуги, проте не усвідомлювала, у яких умовах вони працюють. В Едіт мене вразило, що їй було 50, а виглядала вона на 70 років. Її обличчя закарбувалось у моїй пам`яті, тож коли мені потрібно було знімати один проект, я зв`язалась із родиною і попросила познімати кілька днів. Коли через деякий час Едіт зізналась, що їй узагалі ніколи нічого не платять, я зрозуміла, що з нею відбувається щось дивне та страшне», — розповідає Бернадетт в інтерв’ю на womo.ua.

«Після втечі Едіт побачилась з усіма своїми дітьми, вони святкують разом дні народження. Ми і надалі намагаємось їй допомогти, зокрема позбутись боргів (завдяки зборам коштів через краудфандинг), адже вона й досі має виплачувати позики своєї колишньої хазяйки. Також ми допомагаємо їй із відновленням документів та створенням умов для подальшого життя», — каже режисерка фільму і вже подруга полонянки.

«Жінку в полоні» покажуть по всій Україні до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який світова спільнота відзначає 30 липня (починаючи з 2014 року).

У Кропивницькому показ відбудеться 30 липня о 18.00 в кінозалі бібліотеки ім. Д.І. Чижевського (вул. Велика Перспективна, 42).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар