Кропивничан запрошують на показ української драми “Посттравматична рапсодія”

Скріншот із трейлеру фільму

У середу, 20 червня, у кропивницькому кінотеатрі “Портал” відбудеться єдиний у місті показ української драми “Посттравматична рапсодія”. На прем’єру також завітає автор саундтреку до фільму кобзар, бандурист і лірник, Заслужений артист України Тарас Компаніченко.

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив один з організаторів показу, стрічки голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” Олександр Ратушняк.

Єдиний показ унікальної кіновистави відбудеться 20 червня о 16:50 у кінотетарі “Портал”. Після кінопоказу, о 19:00, в машинобудівному коледжі (колишнє земське реальне училище), де 100 років тому був штаб Січових Стрільців, відбудеться концерт Тараса Компаніченка. Активіст українського культурного опору виконає пісні доби Української революції 1917-1923 рр., пісні Січових Стрільців, петлюрівців, махновців, холодноярців і не тільки.

Читайте також: У Кропивницькому відкрили пам’ятну дошку на честь Українських січових стрільців

Фільм “Посттравматична рапсодія” – екранізація однойменної п’єси Дмитра Корчинського. Стрічка розповідає про бійця добровольчого батальйону Сашка, що, виживши після обстрілу під Іловайськом, пробирається до своїх – і зустрічає дорогою найнеочікуваніших супутників і ворогів.

У кіновиставі знімались ветерани та діючі військовослужбовці – учасники бойових дій. Зокрема роль німецького воєначальника часів Третього рейху у “Посттравматичній рапсодії” зіграв екс-зірка російських фільмів і серіалів, уродженець Світловодська, Анатолій Пашинін. Із початком бойових дій на сході України він виїхав із РФ, а у 2017 році – пішов воювати добровольцем у складі 8-го окремого батальйону Української Добровольчої Армії “Аратта”.

Голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” Олександр Ратушняк свої враження про стрічку описав так:

“Фільм цікаво задуманий, вражає сама ідея – звести в одному місці захисників нашої землі з різних епох! Пов’язує їх усіх місце дії – річка Калка (на Донеччині поблизу теперішнього Маріуполя), де проходить лінія зіткнення з ордою і в часи княжої Руси, у добу Гетьманщини, і в сучасній Російсько-Українській війні. Троє героїв ведуть блискучі діалоги, в яких порушують завжди актуальні проблеми захисту і збереження Батьківщини, шукають шляхи порятунку для України. Зійтися разом вони змогли в уяві пораненого бійця з батальйону “Донбас”, що зазнав контузії в “зеленому коридорі” під Іловайськом. Блискучі знахідки та історичні паралелі – коли розбите військо русичів відходило після бою в ХІ ст., їм ординці так само обіцяли “зелений коридор”, а потім підступно напали і посікли їх. За тисячу років орда нічого нового не придумала! У ХVІ ст. московити підступом ставлять свої військові залоги на території Гетьманщини, скориставшись тим, що на наших землях тимчасово запанувала Руїна. Виждали нещасливу годину і “запустили пазурі в печінку!”, – як писав Шевченко в поемі “Сон”.
Фільм знято в естетиці арт-хаузного кіна без надмірних спецефектів та батальних сцен. Усе відбувається немов у тумані, що відтворює стан контузії головного героя. Згодом герої потрапляють на допит до Нестора Махна, потім до німецького офіцера-есесівця. Також розбираються із ДНР-івською бригадою бойовиків”.

Ця просвітницька подія, приурочена до 100-річчя перебування Українських Січових Стрільців на теренах нашого краю.

Організаторами показу виступила Обласна організація Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка в особі її голови Олександра Ратушняка, а також історик Юрій Митрофаненко, який, після фільму, дорогою від “Порталу” до приміщення колишнього земського реального училища проведе безкоштовну вуличну екскурсію на тему: “Шляхи Січових Стрільців у Єлисаветграді 1918 року”.

Організатори запрошують усіх бажаючих у середу, 20 червня, о 16:50 відвідати кінотеатр “Портал”. Вхід вільний.

© wikipedia.org
Поширити:

Залишити коментар:

коментар