У Кропивницькому презентували серію словників-довідників зі спортивного туризму

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© Фото: Олександра Сухенко

Протягом року вже вдруге науковці взяли участь у презентації у залі обласної наукової бібліотеки доробку нашого земляка – теоретика і практика дитячого туризму – Колотухи Олександра Васильовича. Громадськість вже ознайомлена із монографією Олександра Васильовича – «Рекреаційно-туристські ресурси Кіровоградської області» – виданої у рамках реалізації обласної програми сприяння розвитку книговидання та книгорозповсюдження на 2016-2020 роки.

Інформує Перша електронна з посиланням на Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

21 березня у Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського відбулася презентація серії словників-довідників зі спортивного туризму та активної рекреації доктора географічних наук, завідувача кафедри менеджменту, економіки, права та туризму Льотної академії Національного авіаційного університету, методиста комунального закладу «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» Колотухи Олександра  Васильовича.

DSC_3619

Презентація  у черговий раз відбулася за підтримки управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації, департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації, Льотної академії Національного авіаційного університету, Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського.

У заході взяли участь науковці, викладачі, студенти Льотної академії Національного авіаційного університету, Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка, члени туристичного клубу «Мандри» Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, що взяли участь у обговоренні презентованих робіт.

Презентована серія складається з трьох словників. У словниках викладено тлумачення основних термінів та понять, що використовуються у теорії та практиці спортивного туризму та активної рекреації. Видання включають більше 2500 термінів та більше 2000 статей з географії спортивного туризму та активної рекреації, туризмології, систематизації  спортивного туризму та активної рекреації й туристсько-спортивної практики.

DSC_3600

Туристична діяльність розвивається дуже швидкими темпами як в територіальному аспекті, так і у функціонально-галузевому. На сучасному етапі розвитку соціально-економічних і суспільних відносин туризм є феноменальним явищем, якому притаманні певні характеристики – безліч понятійних означень, сильний вплив на економіку та політику. Протягом свого розвитку спортивний туризм напрацював власну термінологію, яка використовується у офіційних документах ФСТУ, Мінмолодьспорту, правилах змагань, настановах, підручниках по туризму тощо. Будь-яка термінологія, яка описує свою предметну галузь повинна бути впорядкованою, гармонізованою та стандартизованою.

Понятійний апарат туризму ще не достатньо визначений. Тому перед науковцям постає важлива задача визначити основні дефініції та термінологію туризму. Адже термінологія — це професійна фахова мова. На наш час виникла нагальна потреба обґрунтування єдиного тлумачення професійних термінів, що дуже важливо для використання в національних законодавчих актах, підготовки фахівців туризму.

DSC_3622

Тому, довідники будуть корисні для науковців, широкого загалу фахівців з туризму,  керівників туристсько-краєзнавчих об’єднань  учнівської та студентської молоді області та України, студентів туризмознавчих та географічних спеціальностей, краєзнавців, туристів-спортсменів. У довідниках викладено тлумачення основних термінів та понять.

Праці Колотухи Олександра Васильовича, важливі у напрямку  подальшого розвитку та популяризації туризму як ефективного засобу підвищення ролі фізичної культури та спорту у всебічному розвитку і вихованні учнівської молоді області, пропаганди різноманітних форм і засобів здорового способу життя та змістовного активного відпочинку.

DSC_3614

Обговорення актуальних питань, обмін досвідом та рекомендаціями сприятиме активізації наукових досліджень у сфері туризму, впровадженню у процес навчання новітніх знань на основі консолідації зусиль освітян, науковців, представників бізнесу та органів влади.

DSC_3605

Фото: Олександра Сухенко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар