Як у Кропивницькому відзначали ювілейну “Ніч музеїв”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 20 травня, у майбутньому Музеї Мистецтв (а поки ще Кіровоградському обласному художньому музеї) відбулася щорічна традиційна акція “Ніч музеїв”, яку уже 13 років поспіль проводять у різних країнах світу. Для Кропивницького це 10 ювілейна акція.

“Ця “Ніч музеїв” особлива тим, що для нас вона 10-та ювілейна. Ми розпочали її у 2008, стартували самі і кожен рік намагалися підняти таку хвилю, щоб до нас приєдналися інші. Але в нашому місті і регіоні довго ніхто не приєднувався – ми навіть проводили семінар у стінах нашого музею. А зараз ми дуже раді з того, що уже 5 років у акції бере участь уся область. Районні і міські музеї на території Кіровоградщини теж готують свою програму”, – розповіла Першій електронній організатор заходу, директор музею Тетяна Ткаченко.

Десять років поспіль Кіровоградський обласний художній музей запрошує друзів на нічну програму. За цей час з’явилося багато учасників, не кажучи вже про гостей, які відвідують акцію з року в рік і з нетерпінням чекають наступної:

“Багато майстрів щороку з нами. Наприклад, музична школа №2 – сьогодні вони з новою програмою та виставою. І дуже багато є учасників, які питають, а коли вже буде цьогоріч “Ніч музеїв”, аби нікуди не поїхати і відвідати це свято”, – каже Тетяна Ткаченко.

Програма заходу налічує багато локацій, де одночасно проходять виступи гостей, майстер-класи. Наприклад, на вулиці, проходить ярмарок декоративного мистецтва. Тут можна придбати сувеніри ручної роботи з глини, шерсті, ниток, прикраси з натуральних квітів, аксесуари для волосся тощо.

Біля входу в музей традиційно працює вільний мікрофон, де кожен може заспівати, прочитати вірш. У залі на другому поверсі проходять виступи відповідно до програми. Зокрема, виступав і Муніципальний камерний хор Юрія Любовича із новою програмою, який майже щороку дарує свою творчість під час “Ночі музеїв”.

“Лише минулого року у нас не було можливості запросити Хор, бо нас тоді був ремонт – працювало лише декілька залів і вулиця. Тож один рік ми пропустили, а так хор Любовича з нами щороку. І щоразу – аншлаг”, – додає директор музею.

Далі, поверхами вище, кропивничани фотографуються на фоні картин музею, обирають собі майстер-класи. Усі вони, до речі, є безкоштовними. Уже декілька років поспіль за кілька тижнів до Ночі Музеїв “Світ креативу” робить благодійний розпродаж, аби закупити матеріали для майстер-класів. Сьогодні тут виготовляють іграшки, шиють гобелен, створюють прикраси із натуральних матеріалів, вчаться заплітати коси.

Один із майстер-класів цієї “Ночі музеїв” – ази килимарства від видатної майстрині Валентини Добровольської. Це довгий процес, тож тут майстриня показує тільки основи цієї творчості.

“Це початки килимарства. Маленькі дітки намагаються освоїти перші навички плетіння і переплетів. А потім усі решта робіт таким же способом виконуються. Ось старші дітки спробували сплести браслетики, деякі вже зробили брелочки, прикраси. Оскільки килимарство це доволі довготривалий процес, ми намагаємося освоїти хоча б базу”, – розповіла Першій електронній Валентина Добровольська.

“Ніч музеїв” – щорічна акція, яка запрошує кропивничан у музей, аби послухати живу музику, взяти участь у майстер-класах або просто подивитися на картини митців не в тиші, а в атмосфері творчості та таланту. І щороку гостей акції не порахувати навіть сотнями, адже “Ніч музеїв” стала трендом у Кропивницькому.

А для тих, хто пропустив цю подію, фоторепортаж від Першої електронної.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар