У Кропивницькому презентували польсько-українську виставу про Євромайдан і примирення двох народів

Сьогодні, 3 лютого, у академічному українському музично-драматичному театрі ім. М. Л. Кропивницького презентували польсько-український проект – двомовну виставу “Дуб”.

Спектакль присвячений подіям Євромайдану та пропагує добросусідські відносини між країнами. Як зазначають її автори, вона ідея вистави заснована на реальних подіях.

“Це польсько-український проект. Польське місто Бидгощ є містом-побратимом Черкас. Над сценарієм та постановкою вистави працювали учні Черкаської гімназії №1 та стільки ж польських школярів. Коли вони звернулись до нас з проханням організувати показ проекту у Кропивницькому, ми зробили все можливе і неможливе, аби це сталося”, – розповіла Першій електронній директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА Валентина Животовська.

Мистецький польсько-український проект зібрав у Кропивницькому повний зал обласного музично-драматичного театру.

DSC_0972

Ідея спектаклю пов’язана з подією яка відбулася два роки тому в Польщі. Тоді український письменник Юрій Андрухович посадив у Бидгощі дуб Вільної України. Спочатку група молодих людей намагалася зірвати церемонію, врешті згодом невідомі зрізали Дуб. Зрештою цей дуб було висаджено у Черкасах, а ця двомовна вистава народилася у авторів, як символ примирення поляків та українців.

DSC_0967

Спектакль умовно поділений на декілька історій, які актори частково зіграли за допомогою пантоміми. У цих історіях розповідається про проблему історичної пам’яті, яка має бути основою для побудови добросусідських відносин між поляками та українцями, а також про події Євромайдану.

Зокрема, у виставі розповідається про героя Небесної сотні нашого земляка Віктора Чміленка. Українець, який віддав своє життя за волю України не просто так став героєи спектаклю – за півроку до смерті він із сім’єю відвідував Бидгощ, і у Польщі навчаються його діти. Під час вистави актори продемонстрували світлини Віктора Чміленка разом із сім’єю, які вони зробили у Бидгощі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар