Кіровоград як на долоні: політичний аналіз нової влади

Децентралізація набирає обертів, місцеві вибори 2015 закінчилися – керманичів області, як мінімум, на найближчі 2 роки обрано, нові ради сформовано, перші сесії проведено. Громадськість чекає, що буде далі, як об’єднуватиметься нова політична еліта, наскільки ефективним це буде для звичайних кіровоградців та чого варто очікувати від новообраної міської ради. Відповіді на ці та інші питання Перша електронна газета шукала разом з молодим кіровоградським політичним консультантом Михайлом Мицюком.

Лідери політичних рейтингів

«Ні для кого не є таємницею публічний «договорняк» між «Батьківщиною» та «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ», тому перші об’єднання будуть навколо цих партій: як в міській, так і в обласній радах. Вони будуть об’єднуватися в коаліцію, до якої приєднається ще кілька дрібних партій. Наприклад, вже зараз із риторики «Самопомочі» не важко здогадатись, що вони підтримають коаліцію цих двох партій, – розповідає Михайло Мицюк. – При цьому варто зазначити, що в обласній раді об’єднання буде відбуватися навколо ВО «Батьківщина», а в міській – навколо «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ». Хочу наголосити, що Кіровоград – таке місто, де не можливо прогнозувати співпрацю політсил за аналогією до партій всеукраїнського масштабу. Місцеві вибори 2005 року показали, що у Кіровограді можлива коаліція партій-опонентів, таких як «Батьківщина» та «Партія регіонів».

Стосовно «Опозиційного блоку», то вже зараз зрозуміло, що вони хочуть бути лідерами у політичному процесі, а не просто голосувати час від часу на сесіях. За наявних розрахунків, у «Опозиційного блоку» є два шляхи політичного реваншу – вони або підуть в опозицію, або будуть намагатися домовитися про співпрацю з коаліцією. Проте бажання співпрацювати з «Опоблоком» навряд чи хто виявить.

Варто зазначити, що цього скликання у нас буде багато непублічних об’єднань. Наприклад, в «УКРОП» пройшли люди, які будуть практично співпрацювати з владою, але публічно її критикуватимуть (Михайло Бєжан, Віталій Бєлов, Володимир Зайченко, Сергій Горбовський). Тобто, на сесіях укропівці будуть підтримувати рішення коаліції, але публічно критикуватимуть діючу владу. Це для них вигідна гра – непогані шанси підняти рейтинги для майбутньої політичної кар’єри».

«Наш край» і «Рідне місто» – бізнес чи політика?

«У «Нашого краю» на чолі з Андрієм Табаловим є шанси стати потужним гравцем у міській раді.  Адже вступати в домовленості з уже правлячими партіями Табалову, скоріш за все, нецікаво. Вважаю, що дана політична сила буде критикувати рішення міськради, блокувати трибуни. У них є ресурс – як матеріальний, так і інформаційний. Тому всі суперечливі рішення міськради будуть мати суспільний резонанс. Але це за умови, що правляча коаліція не «домовиться» з опозицією. Ну і за умови, що команда співпрацюватиме між собою, – говорить політичний консультант. – Також не варто забувати, що Табалов дуже тісно пов’язаний з «Рідним містом», адже цей проект він починав разом з Шамардіним і Осетровим. Але тут є один момент – партії були пов’язані на певному етапі – на вибори ж пішли окремо. За таких умов можливі два варіанти розвитку подій – якщо цей розхід був такою собі політичною грою задля збільшення кількості «своїх» у міськраді, то співпраця можлива. Адже політсили мають 10 осіб у міськраді, а це – 1/4 усього депкорпусу. І вони будуть дуже впливати на роботу міськради.

Але якщо домовленості не було, і Табалов в останній момент сказав: «Забирай собі «Рідне місто», я піду з більш рейтинговою партією», й Олександр Шамардін вклав свої гроші у доведення до фінішу на виборах «Рідного міста», то він буде відбивати ці кошти. Бо коли бізнес іде в політику – він іде заробляти. Тому в другому випадку можливий і такий варіант, що «Рідне місто» ввійде у провладну коаліцію, бо так легше «заробляти» гроші».

Чи повернеться найближчим часом на політичну арену Артем Стрижаков

«Навряд чи. Він уже зник з політичного олімпу. У певний момент команда, яка його вела, здалася. Я схиляюся до того, що «договорняк» відбувся, але вже після виборів. Адже по факту вибори вони  виграли, але потім віддали перемогу практично без бою. Думаю, Артему Стрижакову зробили пропозицію, від якої він не зміг відмовитись», – говорить політичний експерт.

Хто буде новим секретарем кіровоградської міської ради

«Ні для кого не секрет, що секретарське крісло хоче зайняти Ігор Волков. І це абсолютно реально зробити. Якщо навколо так званої коаліції об’єднаються усі дрібні політсили, то Волков займе цю посаду.

Але є один суттєвий момент: якщо Табалов захоче бути сильним гравцем (не статистом чи опозиціонером) і запропонує об’єднаним «Нашому краю» і «Рідному місту» приєднатися до коаліції (мовляв, ось вам 10 осіб, а я хочу бути секретарем міськради) – то БПП нічого не залишиться, як погоджуватись. Бо міському голові треба працювати з командою депутатів, щоб приймати важливі для міста рішення. Якщо співпраці не буде – легко буде блокувати роботу міського голови, а потім публічно його критикувати», – стверджує Мицюк.

Реванш регіоналів – відбувся чи ні

«Відбувся, але частково, якщо ми говоримо про «Партію регіонів» як частину системи, яка заважала Україні розвиватись у своєму напрямку. Чому відбувся реванш регіоналів? Тому що багато людей із системи колишньої «Партії регіонів» зайшли у міську раду. Не всі з них у минулому були депутатами від «регіонів», але вони так чи інакше підтримували цю політсилу, працювали у виконавчих органах. (Вадим Дрига, Олег Краснокутьский). По-друге, навіть опозиційна «Батьківщина» завела у свої ряди екс-регіоналів – Дмитра Терзова та Романа Розгачова», переконаний Михайло Мицюк.

Чи знає нова влада про реальні проблеми кіровоградців

«На жаль, нова влада, як і попередня, дуже мало знає про реальні проблеми кіровоградців, – переконаний політконсультант. – Люди, які провели передвиборчу програму з бігбордів, не знають, що насправді хвилює звичайних жителів міста. Наприклад, кіровоградців абсолютно влаштовує транспортна система. От говорять про великогабаритний транспорт, але людям це нецікаво – великогабаратний чи малогабаритний. Вони їздять на маршрутках, платять гроші, масово пішки не ходять. Є нюанси, але їх не так вже складно й виправити – графік руху маршруток, чемні водії, пільги. Насправді людей турбує відсутність тротуарів, щоб після виходу з маршрутки, мати можливість спокійно дійти додому. І живуть люди у переважній більшості не в центрі, а у спальних районах. Але про тротуари у спальних районах у людей ніхто не питає».

Чого варто чекати від нової влади

«Я вже говорив, що відбувся своєрідний реванш регіоналів, тому нічого нового від місцевої влади не варто очікувати. Новий міський голова розгорнув бурхливу діяльність: суботники, масові наганяї на робочих засіданнях, обіцянки масштабних проектів (повернути великогабаритні автобуси, відреставрувати Арку, повернути «Єлисаветградську транспортну кампанію» у власність міста і т. п.). Але є один момент: повернення «Єлисаветградської транспортної компанії» у власність міста – не більше, ніж чергова домовленість з бізнесом. А починати роботу в місті з бізнес-домовленості – на мою думку, не така вже й хороша ідея. Як відомо, бізнес цінує прибуток і задарма нічого не віддає. Але побачимо що буде далі, все-таки новий міський голова всього лише пару тижнів на своїй посаді.

А от стосовно нового депкорпусу міськради – є певні сумніви вже зараз, – говорить Михайло Мицюк. –Так, ті, хто працювали на своїх округах – продовжать роботу. Той самий Волков, Бєлов, Цертій, Шамардін. Випадкові ж люди, які пройшли у раду та так звані «захищені кандидати» (які проходили першими в списку від своїх партій),  навряд чи будуть працювати з громадою. Адже особливість нового виборчого законодавства в тому, що не всі депутати пройшли по своїх округах, деякі не зовсім налаштовані на віддачу, бо прийшли захищати бізнес. Тобто, все залишиться як було до цього. Це не песимістичний прогноз. Зміни звичайно будуть, але не так швидко і не так помітно, як би хотілося кіровоградцям. Але ці зміни стануть чудовим поштовхом вже для нового депутатського корпусу, який оберуть у 2017 (чи 2020) році”.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар