Як депутати з Кіровоградщини голосували за скасування мораторію на продаж землі

© Главком

Депутати Верховної Ради у першому читанні підтримали проєкт закону №2178-10 про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі. Рішення прийняли попри те, що днями на знак “незгоди із цинічними діями влади у питанні земельної реформи” аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 13 регіонах.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Урядовий законопроєкт №2178-10 підтримали 240 нардепів — 227 “слуг” та 13 позафракційних. Депутати від “Слуги народу” з Кіровоградщини голосували так:

  • Олександр Дануца (99-й округ)- за,
  • Ігор Мурдій (100-й округ)- утримався,
  • Юрій Кузбит (101-й округ)- за,
  • Олег Воронько (103-й округ) – за.
  • Богдан Торохтій – за.
  • Олег Тарасов – відсутній.

Позафракційний депутат Олесь Довгий (102-й округ) утримався від голосування.

Отож, мешканці Кіровоградщини отримали те, за що голосували.

Сьогодні ж під стіни парламенту принесли труп свині у труні і похоронні вінки. За словами мітингарів, свиня у труні – це символ занепаду українського фермерства, який неодмінно настане після дозволу продавати землю.

b5ad64544114c1ddf3aa49974e1c9239.jpg
© УП

Зокрема, аграрії виступають проти концентрації великих земельних масивів – до 200 тис. га – у володінні однією особою, адже ці обмеження можна обійти через “лазівки” у законопроєкті, завдяки яким можна контролювати необмежену кількістю с/г землі.

Аграрії та селяни наголошують на тому, що законопроєкт суперечить інтересам українців і є вигідним лише агрохолдингам та олігархам.

“Ми є лідером по виробництву агропродукції в світі, зараз йде війна, чому ми маємо продавати землю зараз? Українці не мають грошей та не зможуть купити землю. Вони є лише в колишніх судів, прокурорів та різних злочинців, які і так обібрали нас. Фермерів немає в цій системі. Пройшов період, коли землю забирали багнетами, зараз її забирають грошима”, – заявив голова Асоціації фермерів та землевласників Микола Стрижак.

“Коли йдуть дискусії, що не можна продавати землю іноземцям, влада апелює до того, що у нас вже є іноземні компанії, які працюють на ринку та їм треба легалізувати роботу. Але ми маємо пам’ятати, що ми можемо повернути все – прийняти закони добрі, можливо повернути підприємства, але землю нам не повернути – її куплять великі фонди та Україну потоплять у штрафах. Тільки той має володіти землею, хто працює та живе на ній, виробляє аграрну продукцію”, – голова ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко.

За інформацією КМІС, 52% опитаних не схвалюють доручення президента Володимира Зеленського скасувати мораторій на землю до жовтня і ввести купівлю-продаж землі до грудня.

Рішення скасувати мораторій на продаж землі підтримують 35% опитаних.

64% респондентів вважають, що стосовно продажу землі сільськогосподарського призначення слід провести референдум.

На думку 26% опитаних українців, це питання мають вирішувати президент, Верховна Рада та Кабінет Міністрів.

b1ade379277c9d475c2d0ff062973364.jpg

Що передбачає законопроєкт?

Перше. З 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їхні власники.

Друге. Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади та держава.

Третє. Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. Проте, між першим і другим читанням, як про це заявив Зеленський, буде внесена поправка про проведення “всеукраїнського референдуму”, на якому українці самі вирішуть, чи давати іноземцям дозвіл.

Четверте. Ті іноземні компанії, які не займались обробітком землі в Україні мінімум три роки, зможуть отримати право придбавати землю з 1 січня 2024 року.

П’яте. Передбачене переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

Шосте. Концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ОТГ, 8% області та 0,5% країни

Сьоме. Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар