Вибори до ОТГ на Кіроградщині відбуваються із незначними порушеннями – ОПОРА

Напередодні виборів, які відбудуться 18 грудня 2016 року у Великоандрусівській та Соколівській об’єднаних громадах, Громадянська мережа ОПОРА провела прес-конференцію, під час якої повідомила про основні тенденції цих виборів.

Як відзначила координатор громадського спостереження ОПОРИ за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах  у Кіровоградській області Зоя Лебідь, станом на 8 грудня виборчий процес в об’єднаних територіальних громадах характеризується незначною кількістю зафіксованих порушень виборчого законодавства, які не мають системного характеру.

Порушення виборчого законодавства були виявлені під час формування сільських виборчих комісій (Світловодська районна ТВК), формування тексту бюлетеню (порушення термінів (Великоандрусівська ТВК, ст. 74 ЗУ «Про вибори місцевих депутатів») та проведення передвиборчої агітації (ст. 54- 60 ЗУ «Про вибори місцевих депутатів»). Так зафіксовано листівки кандидатів, виготовлені в типографський спосіб не з фонду кандидата(Великоандрусівська громада) на сільського голову та так званий «чорний піар» (Соколівська громада).

Особливостями цієї виборчої кампанії є терміни її проведення(зимовий період, не усі приміщення для голосування опалюються).

Також під час заходу представник ОПОРИ  нагадала про розслідування кримінальних проваджень за фактами порушень виборчих прав і свобод громадян у 2015 році, порядок фіксації таких правопорушень та проблеми у їх розслідуванні.

За даними Національної поліції України, на чергових місцевих виборах в Україні було розпочато 422 кримінальних провадження за статтями 157 – 160 Кримінального кодексу України. З них 311 проваджень було закрито, 66 завершилися направленням до суду обвинувальних актів, 69 осіб визнано винними: 44 – за незаконне використання виборчого бюлетеня, 19 – за підкуп виборців, по 2 – за підробку та знищення виборчої документації, 1 – за перешкоджання виборчому праву.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження на перших місцевих виборах у 185 об’єднаних територіальних громадах, голосування у яких призначено на 11 та 18 грудня 2016 року. Незалежне спостереження ОПОРИ охоплює всі етапи виборчого процесу і включає взаємодію із правоохоронними органами щодо попередження та виявлення виборчих порушень, збір та аналіз статистичної інформації про перші місцеві вибори у об’єднаних територіальних громадах. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області: (095) 794-30-72.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар