Опорна школа з Кіровоградщини потрапила під фінансування USAID

Western NIS Enterprise Fund надав фінансування на розвиток інфраструктури опорних шкіл в Україні на суму 250 тис. доларів США (близько 6,3 млн грн) в рамках пілотного проекту «Опорні Школи».

У Кіровоградській області у проекті бере участь Компаніївська ЗОШ І-ІІІ ст.

Завдяки підтримці Фонду здійснюється закупівля навчального обладнання для кабінетів фізики, хімії та біології, адже матеріальна база сільських шкіл дуже застаріла. Але одне лише оснащення якісними новими інструментами не зможе автоматично підвищити рівень викладання. Саме тому в рамках проекту організовано спеціальний навчальний курс для вчителів та директорів опорних шкіл, де вони дізнаються про інноваційні методи освіти та управління навчальним закладом, а також за допомогою менторів розроблять план розвитку шкіл, який впроваджуватимуть впродовж наступних років.

Додатково до підтримки Western NIS Enterprise Fund, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) профінансує ремонтні роботи у пілотних опорних школах.

«Кількість шкіл, які підлягають реформуванню по всій території України досить велика, тому Фонд зосередився на підтримці пілотного проекту, який охоплює 24 школи з усіх областей України. Ми створили Проектний офіс, який працював над відбором шкіл після візитів до кожної області, та координацією з Міністерством освіти і науки України. Ми переконані, що інвестиції в освіту – це найкращий спосіб сприяти розбудові прогресивного, сучасного й успішного суспільства. Саме тому ми підтримали програму розвитку опорних шкіл, яка розпочалась за участі організації Про.Світ», – наголосила Ярослава Джонсон, Президент та Головний виконавчий директор Western NIS Enterprise Fund.

Ірина Озимок, Керівник програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund, зазначила:

«В центрі реформи середньої освіти повинен бути учень. Правильно побудована стратегія допоможе забезпечити якісно новий рівень навчання, орієнтований не лише на передачу знань учням, а й на розвиток навичок, критичного мислення, вирішення проблем; підвищення кваліфікації вчителів та перетворення школи в центр гуртування громади. Сусідні країни вже пройшли цей процес перетворень, і достатньо успішно. Ми ж хочемо створити мережу всередині країни, починаючи з 24 пілотних шкіл, для спільного вирішення проблем та обміну досягненнями, щоб в подальшому поширити цей досвід для шкіл України».  

В рамках проекту 17-19 серпня у Києві відбувся перший семінар «Опорні школи: міжнародний досвід та можливості України», у якому взяли участь 24 директори шкіл-учасниць проекту. Учасники мали нагоду обговорити концепцію опорних шкіл та нові виклики і можливості в процесі реформи децентралізації із заступником Міністра освіти і науки України Павлом Хобзеєм. А також ознайомились з досвідом Польщі з реформування мережі шкіл, найефективнішими моделями навчання у світі, дізналися про залучення інновацій та сучасних технологій для підвищення якості середньої освіти.

Почесною гостею заходу була пані Наталія Яресько, яка ще в якості Міністра фінансів України ініціювала пілотний проект: «Я дуже щаслива, що розпочинається реалізація проекту опорних шкіл, який ми ініціювали ще минулого року. Я сподіваюся, що обрані школи стануть яскравими прикладами кращої освіти та умов навчання для учнів, батьків, вчителів та громади. Всі учасники цього процесу мають стати агентами змін задля успішного майбутнього наших дітей».

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом у розмірі 150 мільйонів доларів США. Він має більш ніж 20-річний успішний досвід інвестування у підприємства малого та середнього бізнесу. WNISEF фінансується урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Від часу заснування WNISEF інвестував майже 168 мільйонів доларів США у 118 компаній в Україні та Молдові.  У березні 2015 року WNISEF запустив нову трирічну програму, яка фінансується за рахунок частини прибутків, отриманих від його інвестиційної діяльності. Cьогодні Фонд реалізує 4 програми, метою яких є допомога Україні та Молдові в цей складний період шляхом розробки економічної політики та розвитку лідерства.

Опорні школи – проект, ініційований Міністерством фінансів України, за підтримки Міністерства освіти і науки України, та завдяки фінансовій участі міжнародних донорів, таких як Агентство США з міжнародного розвитку USAID, регіональний фонд прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund, міжнародний благодійний фонд «Caritas» та Майкрософт Україна. Метою проекту є підвищення рівня освіти дітей, які проживають і навчаються в селах та селищах, сприяння розбудові 24 опорних шкіл у всіх областях України як освітніх та культурних осередків, що повністю забезпечать освітні потреби дітей з малокомплектних шкіл, закритих чи реорганізованих внаслідок оптимізації шкільної мережі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар