У Кропивницькому спостерігали зорепад Персеїди та вчились робити астропейзажі

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Фото сайту zlatopil.com.ua

В очікуванні найяскравішого зорепаду за останні роки, кропивничани споглядали на зоряне небо та місяць. Учора, 11 серпня, на стадіон  школи №19 у Кропивницькому місцеві астрономи принесли спеціальну техніку, аби зблизька показати містянам зорепад.

22:00. На стадіоні уже зібрались кілька десятків людей. Хтось чекає своєї черги, аби у спеціальний бінокль або телескоп подивитись на місяць, хтось стелить каремати, аби “дожити” тут до ранку, а хтось облаштовує майданчик для майстер-класу з астрофотографії.

Більшість людей, які стали в чергу до телескопа та бінокля – випадкові перехожі.

“Ми з парку повертались. Постійно ходимо через цю школу. Нам стало цікаво, що тут роблять із телескопами. Син захотів подивитись. Така краса. І він був у захваті, й ми з чоловіком. Здавалось би, звичайна річ – місяць між хмарами. А який він красивий, коли отак от зблизька дивитись”, – поділилась враженнями із кореспондентом Першої електронної кропивничанка Олена.

3-b5142212f6

Поміж тим, організатори підготували для гостей майстер-клас із фотографування метеорів та астропейзажної зйомки. Майстер-клас провів один із організаторів Вадим Лефтор.

“Для фотографування метеорів та астропейзажі потрібна техніка з можливістю ручного налаштування: витримка, ISO та інші характеристики. Тобто, будь-якою “зеркалкою” зі штативом можна зробити ці фотографії, якщо правильно її налаштувати”, – розповідає один із організаторів Олександр Урусов, поки Вадим Лефтор налаштовує техніку для майстер-класу.

4-0a14bb1b5a

Спостерігання за зоряним небом дещо ускладнювалося через хмари, але вони швидко розійшлись і перед кропивничанами відкрилося чисте зоряне небо. Близько півночі почався пік зорепаду.

Олександр Урусов зазначив, що про цей зорепад і не треба нічого розповідати – його треба просто бачити.

“Зорепад Персеїди – це один із найяскравіших та найпопулярніших зорепадів. Його пік припадає на 12-13 серпня. Метеори пролітають по всій небесні сфері, але відносним центром вважається сузір’я Персеїв – тобто звідти вони всі вилітають. Цього року інтенсивність випадання метеорів досягатиме близько 200 на годину. Минулоріч було 120. Тобто, цього року ми спостерігаємо один із найяскравіших зорепадів за останні 5 років”, – розповів Олександр Урусов.

Зорепад Персеїди – дуже яскравий, тож його можна побачити неозброєним оком. Не треба навіть бути експертом, аби знайти на небі сузір’я Персеїв.

До речі, красу зірок можна побачити і сьогодні вночі – активна фаза зорепаду Персеїди триватиме ще кілька днів.

5-70a851dbb9

1-ee63274db3 2-306af2836b

Фото з сайту “Златопіль” та соцмереж

Поширити:

Залишити коментар:

коментар