У Кіровограді цього року був ризик обвалу дамби по Михайлівській

Технічний стан загороджувальної водної споруди на Інгулі по вул. Михайлівській (колишня Кірова) сягнув критичного стану. Про це під час прес-конференції у міськраді розповіли заступник міського голови Олександр Грабенко та очільник управління з надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко.

Саме тому, цього року міська влада розпочала масштабний ремонт дамби.

Як розповів Сергій Коваленко, споруда по вул. Михайлівській була побудована у 1989 році. Її задачею була регуляція рівня води у центральній частині міста.

“За цей період дамба втратила свою експлуатаційну спроможність. Особливо яскраво це виражалось останні роки, коли вода в Інгулі раптово десь зникала”, – розповів надзвичайник.

Дослідження на тій ділянці розпочали ще минулого літа, проте, навіть залучення водолазів не давало результату – місце, де дамба пропускає воду знайти не могли.

“Лише після залучення дніпровського інституту “Дніпроводгосп”, фахівці якого провели ультразвукове дослідження дамби було виявлено проблему”, – розповів Олександр Грабенко.

Оскільки на той час, вже було близько до зими, було вирішено засипати промоїну глиняною сумішшю.

Як пояснили чиновники, за роки експлуатації, вода підмила ґрунт під плитами, і споруда вже не виконує загороджувальну функцію.

“Ґрунтова основа залізобетонної плити була підмита водою. Під тиском річки вода проходила під загороджувальною спорудою”, – роз’яснив Сергій Коваленко.

На жахливих масштабах проблеми наголосив заступник міського голови Олександр Грабенко.

“Коли ми провели ультразвукове дослідження, ми зрозуміли ті жахливі масштаби проблеми. Промоїна під дамбою настільки велика, що цього року був ризик, що вся споруда туди просто провалиться. І не факт, що не захопить за собою і міст по Михайлівській”, – розповів Грабенко.

Днями на дамбі розпочали підготовчі роботи. Як повідомив начальник управління капітального будівництва Віктор Ксеніч, тендер на виконання робіт виграла кіровоградська фірма ТОВ «Кронос-Лідер». На реконструкцію споруди з бюджету виділять 4 млн 372 тис. грн.

Зазначимо, що представники ТОВ «Кронос-Лідер» у квітні цього року огородили ділянку біля “Укртелекому” по вул. Вел. Перспективній, і намагалися розпочати будівництво, зачепивши і частину тротуару. Тоді через суспільний розголос будівництво згорнули.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар