Прокурор Кіровоградської обласної прокуратури, яка вимагала $6,5 тис. у вагітної, повертається до роботи

Служителі Феміди відмовили детективам НАБУ в задоволенні клопотання про продовження терміну усунення з посади колишнього начальника одного з відділів прокуратури Кіровоградської області Світлани Клюкіної, яку підозрюють у вимаганні та отриманні 6,5 тисяч доларів хабара.

Про це з посиланням на рішення Солом’янського райсуду Києва від 12 травня 2016 року, розміщене в Єдиному реєстрі судових рішень, пише “Прокурорська правда“.

Як випливає з матеріалів суду, кримінальне провадження щодо Клюкіної №42015000000002738 було відкрито 11 грудня 2015 року, і після цього ще місяць правоохоронці документували її злочин. 13 січня 2016 року тодішній заступник голови ГПУ – прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе заявив про те, що прокурор і її спільник були затримані при отриманні останнього траншу хабара в розмірі 3,3 тисячі доларів. Також в ході обшуків їхніх будинків і службових кабінетів знайшли ще 5 тисяч доларів і понад 50 тисяч гривень.

гр гр2
Пізніше в СБУ розповіли подробиці затримання Клюкіної – за версією слідства вона вимагала хабар у вагітної киянки. Нібито прокурор спочатку, використовуючи своє службове становище і зв’язки в поліції і суді, домоглася арешту жінки, а після цього – запропонувала їй звільнити її і зняти арешт з особистого позашляховика за 6,5 тисяч доларів.

Читайте такожСпівробітниця кіровоградської прокуратури вимагала $6,5 тис з винуватиці ДТП (ВІДЕО)

23 грудня 2015 року посередник отримав першу частину хабара в розмірі 3 тисячі доларів, і вже на наступний день передав їх Клюкіній. Після цього в судовому порядку була відкликана апеляція наглядового відомства в суді у справі киянки, і в результаті їй пом’якшили вирок, дозволивши опинитися на волі. У той же день прокурор і посередник отримали другу частину хабара, і були затримані силовиками.

Світлана Клюкіна в момент затримання
Світлана Клюкіна в момент затримання
посередник у "справі Клюкіної"
посередник у “справі Клюкіної”

За версією слідства, гроші зароблені в результаті вимагання, прокурор і подільник планували поділити так: 6 тисяч доларів – представнику наглядового відомства, 500 доларів – посереднику. 14 січня 2016 році Клюкіній було оголошено про підозру за ч.3. ст. 368 КК України, її співучаснику – за ч.5 ст.27 і ч.3 ст.368 КК України.

Відзначимо, що незважаючи на серйозність інкримінованого злочину, Клюкіна не була відсторонена від посади чи звільнена. Як випливає з матеріалів судового засідання, після затримання прокурор неодноразово перебувала на лікарняному і у відпустці. Більш того, 8 лютого 2016 року було здійснено її переведення по службі – вона була призначена на посаду прокурора відділу по забезпеченню участі в судах та представництва органів прокуратури в суді управління представництва інтересів громадянина та держави в суді прокуратури Кіровоградської області. Вищевказану посаду Клюкіна займає і на даний момент.

Читайте такожКіровоградський прокурор-хабарник працював бібліотекарем в Росії (ФОТО)

У квітні 2016 року детектив НАБУ звернувся до суду з вимогою відсторонити Клюкіну з посади, апелюючи до можливості останньої перешкоджати розслідуванню. Сама підозрювана у відповідь стверджувала, що її нова посада не дозволяє їй здійснювати який-небудь вплив на підлеглих і розслідування кримінальної справи за фактом вимагання та отримання хабара. Тоді суд став на сторону НАБУ, і прийняв рішення відсторонити Клюкіну.

У травні 2016 року представник Антикорупційного бюро повторно звернувся з відповідним поданням, проте тепе суд знайшов аргументацію звинувачення непереконливою і відхилив клопотання. Таким чином підозрювана в отриманні хабара в розмірі 6 тисяч доларів прокурор повернулася на роботу.

Додамо, що Клюкина – відомий персонаж в перокурорських колах Кіровоградщини. Так, до переходу в апарат облпрокуратури вона займала посаду прокурора Ленінського району Кіровограда, прокурора Кіровограда, прокурора Олександрівки. По стопах матері пішов і її син – раніше він працював заступником прокурора Кіровоградського району, а в грудні 2015 року, Антон Клюкін був призначений заступником прокурора Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області (за підсумками двох перших етапів конкурсного відбору в рейтинговому списку він зайняв 2 місце з сумарним результатом в 139,7 балів).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар