Спецкор «Першої електронної» переміг в конкурсі про ліс від «Детектор медіа»

Днями у Представництві Світового банку України в Києві відбулося нагородження фіналістів конкурсу для журналістів та фахівців лісової галузі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України. 2016» від ГО «Детектор медіа» та програми FLEG II (ЄІСП/Схід2). До його фіналу увійшла й наша колежанка – спецкор “Першої електронної”, кореспондент Олександрійського районного часопису «Сільський вісник», член НСЖУ Наталія Луценко зі статтею «Вирубка лісосмуг: вдалий бізнес чи економічна безвихідь?», котра разом з іншими тридцятьма фіналістами відзначена призовим фондом, оскільки набрала найвищі бали від журі.

Читайте також: Вирубка лісосмуг: вдалий бізнес чи економічна безвихідь?

Загалом, конкурс про ліс від «Детектор медіа» тривав майже три місяці. До уваги бралися, перш за все, аналітичні матеріали, в яких висвітлювалася проблематика розвитку лісового господарства України, способи зробити його більш прозорим, пропозиції, спрямовані на вирішення проблем та багато іншого. І, в цілому, за згаданий період на огляд поважного журі надійшло понад 129 конкурсних робіт (зокрема, аналітичних статей, телесюжетів та радіопередач), але за результатами відбору, до фіналу відібрали лише 31 роботу, котра, насправді, заслуговувала на увагу та відзнаку. Знайти перелік фіналістів можна на сайті «Детектор Медіа»:http://detector.media/tag/747/, а додаткову інформацію – на сторінці «FLEG II в Україні»:  http://www.fleg.org.ua/.

Треба наголосити, що з переліку фіналістів окрім того відібрали п’ятірку кращих: Ігор Вдовін, журналіст (агент) програми «ЦРУ» (24 канал), отримав найвищі бали від журі конкурсу за розслідування «Хто стоїть за варварськими вирубками Карпат». Сюжет Ігоря розповідає про масову та хаотичну вирубку лісів, що набуває справжніх загальнонаціональних масштабів.

Разом з Ігорем вищу оцінку отримали також екологи Андрій Плига, Дарія Ширяєва та Петро Тєстов за фоторепортаж «Олевська бурштинова республіка: рік по тому». У п’ятірку також увійшли: Аліна Семенюк та Ярослав Левицький, “5 канал” (Чернівці) із сюжетом “Полювання на лісорубів”. Програма “Стоп Корупції”; Олена Логінова, журналіст програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект «Радіо Свобода» та “UA:Перший”) із сюжетом “Зона бізнесу: чорнобильський ліс на експорт (розслідування)”; Наталія Патрікєєва (“ВВС Україна”) із статтею “Як рубають і продають український ліс”.

Разом з тим, «Детектор медіа» і програма FLEG II (ЄІСП/Схід-2) в Україні привітали всіх переможців і висловили вдячність їм за участь в п’ятому щорічному конкурсі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України». А це зокрема: Володимиру Борейку, Наталії Горбань, Олені Середі, Олексію Василюку, Юрію Кальчику, Людмилі Чередарик, Леніні Бичковській, Олені Зілінченко, Валентині Мєшковой, Наталії Луценко, Богдану Барбілу, Ніні Жежері, Геннадію Сенкевичу, Руслану Харченко, Олені Жежері, Андрію Бейнику, Тетяні Хвильовій, Євгену Кучерову, Петру Чечелюку, Алі Шершень, Андрію Михайлику.

П’ятірку кращих нагородили дипломами й призовим фондом у розмірі п’яти тисяч гривень, а решті фіналістів вручили по тисячі гривень.

Треба відзначити, що цьогоріч до складу поважного журі входили: Олег Листопад, консультант програми ENPI-FLEG, журналіст; Юлія Зелінська, маркетинг-директор проектів ГО «Детектор медіа»; Валерій Ловчиновський, фахівець у галузі охорони дикої природи, біолог; Віктор Маурер, професор лісогосподарського факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України; Оксана Станкевич, президент природоохоронної НУО РМЕО «Екосфера»; Леся Ганжа, головний редактор проекту «Доступ до правди».

Партнерами програми FLEG II ( ЄІСП Схід) виступили: Європейська комісія, Світовий банк, Міжнародний союз охорони природи, Всесвітній фонд дикої природи. 

Окрім того, до початку церемонії нагородження переможців, куратор проекту ГО «Детектор медіа» Юлія Зелінська запросила до слова членів журі, які поділилися власними враженнями від робіт фіналістів та подякували всім за уміле висвітлення проблематики лісового сектору й вдалі журналістські розслідування, наголошуючи на важливості такої роботи. Також фахівці підкреслили, що цьогоріч, у порівняння з минулим роком, на конкурс надійшла неймовірно велика кількість робіт, які вирізнялися справжньою журналістською майстерністю, фаховістю і гарною викладкою матеріалу. Водночас позитиву додавала  жанрова різноманітність. Про все це експерти говорили під час круглого столу, обговорюючи проблематику галузі. Фіналісти ж мали змогу поставити їм свої запитання, а також вислухали думки та пропозиції запрошених на захід лісівників.

По завершенню офіційної частини на журналістів чекало спілкуватися в невимушеній, неформальній обстановці. 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар