Нідерланди допомагатимуть Кіровоградщині децентралізуватись

Учора, 6 червня, в облдержадміністрації презентували проект “Вирішення питань місцевих громад у процесі децентралізації у Кіровоградській області”, який проходить за підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди в Україні.

Навчальний проект розрахований на рік (з травня 2016 року по травень 2017 рік) і включає в себе цикл тренінгів та вебінарів у всіх районах Кіровоградської області.

“Ми обрали Кіровоградську область у якості партнера тому, що вона не має багато донорів, партнерів, програм, які допомагали б їй з децентралізацією. Ця область стоїть якось осторонь. Крім того, це центральна Україна, яка надзвичайно нас цікавить”, – розповідає перший секретар Посольства Королівства Нідерландів в Україні Ріні Бюс.

Читайте також: Коваленко: “Для швидшої децентралізації Кіровоградщини необхідно внести зміни до 500 законів”

“Наше основне завдання – доносити інформацію про децентралізацію на місцях. Адже органи місцевого самоврядування обираються саме тими людьми, які живуть у громаді. Тому вони вони чітко реагують на всі потреби громади. Особливо це стосується соціального захисту та захисту інтересів людей похилого віку, – говорить тренер Нідерландського інституту державного управління Марк Ван де Мюзенберг.

Як розповідає нідерландський тренер, декомунізація у Нідерландах триває з 1982 року, оскільки це тривалий процес, який тісно пов’язаний із ситуацією в країні. Незважаючи на це, за останні роки кількість державних службовців скоротилася більше, ніж на 5000 осіб.

“Ці службовці, які залишилися, тепер виконують більше функцій, але якість надання послуг не впала, – розповідає Анжела Квок. – Ми проводимо дуже багато тренінгів, щоб їх дійсно стимулювати та підвищувати їх професійний рівень. Конфлікт, який мав виникнути у цій ситуації (я більше працюю – до мене більше вимог) не розгорається саме тому, що розвиваються власні здібності працівників державної структури. Вони реалізовують ті проекти, у яких зацікавлені їхні регіони, а не нав’язані ззовні”.

Оскільки нідерландці вже на собі реально відчули користь для місцевих громад від децентралізації, вони прагнуть поділитися своїм досвідом з Україною.

“Ми вирішили провести цикл тренінгів у Кіровоградській області, тому що це складний регіон. Відголоски війни ви одразу відчуваєте на собі – ви той кордон, який не дає війні йти далі. Разом з тим область відкрита до змін – чиновники хочуть змінити щось, але не завжди знають як це зробити. І ми збираємося допомогти їм підтримати нову якість управління у вашій області. Наше основне завдання – долучити до цього процесу державних службовців та громадськість”, – наголосила професор кафедри державної політики та суспільного розвитку національної академії державного управління при Президентові України Лілія Гонюкова.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар