Працівники “Теплоенергетика” просять Райковича перевірити недолюстрованого начальника

Трудовий колектив КП «Теплоенергетик» звернувся до Кіровоградського міського голови Андрія Райковича з листом-проханням перевірити керівника їхнього підприємства Т. Соколенко на відповідність своїй посаді. Як повідомляється у листі, директор не має відповідної освіти, неякісно виконує роботу та підпадає під дію закону про люстрацію.

Текс листа надіслали на електронну адресу Першої електронної газети.

Текст листа:

Шановний Андрію Павловичу!

Трудовий колектив Комунального підприємства «Теплоенергетик» звертається до Вас для реагування та вирішення наступного питання:

05 серпня 2015 року, на підставі розпорядження секретаря Кіровоградської міської ради Марковського І.І., було укладено трудовий контракт з Соколенко Тетяною Михайлівною як директором КП «Теплоенергетик»  строком на 5 (п’ять) років.     КП «Теплоенергетик» є теплогенеруючим підприємством, до складу якого входить структурний підрозділ «Теплоенергоцентраль» (ТЕЦ).

Основними видами діяльності є виробництво та постачання теплової енергії споживачам м. Кіровограда і селища Нового, виробництво електричної енергії  та водопостачання і водовідведення.

Специфіка такого підприємства є досить особливою, а тому і керівник підприємства повинен мати відповідну освіту та спеціальні знання в даній галузі.

Проте, вказана посадова особа не відповідає кваліфікаційним критеріям керівника (директора) підприємства.

Міністерством соціальної політики України наказом від 22.09.2015 №951 внесено зміни до кваліфікаційних вимог посади «Директор (начальник, інший керівник) підприємства», з метою приведення у відповідність до Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 №1556-VІІ.

Кваліфікаційні вимоги до посади «Директор (начальник, інший керівник) підприємства», розміщеної у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» (Розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців») Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 №336, викладено у такій редакції: «Вища освіта другого рівня за ступенем магістра за відповідною галуззю знань або вища освіта другого рівняза ступенем магістра та післядипломна освіта за галуззю знань «Управління та адміністрування» або «Право». Стаж роботи на керівних посадах нижчого рівня – не менше ніж 5 років».

При цьому попередня редакція кваліфікаційних вимог до посади директора передбачала такі вимоги: «Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня – не менше 5 років».

Новопризначений керівник КП «Теплоенергетик» Соколенко Т. М. не має ані відповідної освіти в галузі знань, ані відповідного стажу роботи.

Вважаємо, що важливим фактом також є те, що Соколенко Т.М. внесена до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України “Про очищення влади” (офіційний сайт Очищення влади України Міністерства юстиції України). 

Відповідно до ч.2 ст. 1 ЗУ «Про очищення влади» від 16.09.2014р.   №1682-VII очищення влади (люстрація) здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем,підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини, і ґрунтується на принципах: верховенства права та законності; відкритості, прозорості та публічності; презумпції невинуватості; індивідуальної відповідальності; гарантування права на захист.

Фактично має місце призначення особи на посаду керівника комунального підприємства, що перебуває у віданні територіальної громади міста, яку визнано у встановленому законом порядку такою, дії чи бездіяльність якої були спрямовані на узурпацію влади, підрив національної безпеки та порушення прав і свобод людини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 р. № 203 «Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що є у державній власності» затверджено Положення про порядок укладання контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, при найманні на роботу.

Відповідно до п.4 названої постанови Кабінетом Міністрів України рекомендовано місцевим органам виконавчої влади при укладанні контрактів з керівниками підприємств, що є у комунальній власності, застосовувати порядок, передбачений Положенням цієї постанови.

Згідно п. 3 Положення контракт може бути укладений на термін від 1 до 5 років.

При цьому, не зважаючи, що Соколенко Т.М. не має а ні відповідної освіти в галузі знань, а ні відповідного досвіду роботи, спеціальної підготовки не проходила та внесена до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення ЗУ “Про очищення влади”, контракт з нею був укладений на максимальний 5-річний строк, що вважаємо свідчить про необ’єктивність дій посадових осіб при її призначенні.

Попередній директор підприємства  мав досвід роботи в енергетичної галузі, однак контракт з ним був укладений на один рік і щорічно, починаючи з 2012р. , знов укладався на 1 рік.

Зараз на підприємстві не має заборгованості по заробітній платі завдяки допомозі міської ради та особисто міського голови.

Керівник КП «Теплоенергетик» повинен виконувати свої зобов’язання по забезпеченню нормальної господарської діяльності підприємства та належного фінансового стану. Замість цього директор Соколенко Т.М. займається справами, котрі повинні виконувати інші працівники.

Враховуючи вищевикладене просимо Вас перевірити викладені у зверненні факти та вжити заходів відповідного реагування в межах Вашої компетенції.

З повагою та надією на справедливість, трудовий колектив комунального підприємства «Теплоенергетик».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар