Кіровоградський відбір: майбутні поліцейські повинні знати, хто втік із зоопарку (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Нова поліція Кіровограда. Хто ті люди, які претендують на 250 вакантних місць патрульної служби? 23-річний Сергій із Кіровоградщини має вищу юридичну освіту і подав свою кандидатуру на конкурс, щоб перевірити, чи дійсно все так безкорупційно. Чоловік розповів Першій електронній про найцікавіші етапи відбору, та як кандидати стають ледь не ріднею, очікуючи своєї черги до лікаря.

Після школи Сергіій вступив до Кіровоградського юридичного інституту МВС. 2010 року цей виш було реорганізовано Кабміном і передано до складу Харківського національного університету внутрішніх справ. “Студентів розкидали в Харків, Одесу, Київ. Я перевівся до нас в КДПУ і продовжив здобувати освіту на кафедрі правознавства (факультет історії та права). Тут же і закінчив магістратуру, тож маю вищу юридичну освіту”, – розповідає Сергій.

Ще під час навчання працював помічником адвоката, щоб набратись досвіду. Потім Сергій виїхав за кордон, де пробув 3 місяці. Коли повернувся додому – подав електронну заяву на конкурс: “Якраз розпочався набір до патрульної служби і я подав документи. Ще за кордоном я дізнався про відбір. Якби вчасно не повернувся, то подав би анкету звідти”.

Майбутні поліцейські повинні знати, хто втік із зоопарку

лев“Я здавав подібні тести під час вступу до інституту МВС, тому цей конкурс не був новинкою. Зокрема, тест на ерудованість.”, – каже Сергій.

Цей етап кандидати здавали під пильним поглядом камер і кожен сидів за окремим комп’ютером. Сергій називає перший тест “шкільним факультативом”, адже складався він із загальних предматів: математика, українська мова: “Завдання були досить неважкі, але над деякими доводилось подумати, так закручено сильно. Були питання, де нас намагались заплутати”, – каже кандидат до поліції. – Наприклад, із зоопарку втекли звірі: лисиця, вовк, лев, олень. Оля бачила, що втекла точно лисиця і ще не знає хто. Коля бачив, що втік хтось і вовк. Хтось бачив, що втік лев і вовк. І ще хтось бачив, що втік той і той. І треба було визначити хто все ж таки втік із зоопарку”.

Черга до лікаря зробила ледь не родину із кандидатів до поліції

Групами приблизно по 70 людей майбутні поліцейські проходили військово-лікарську комісію. Яка повинна була визначити, чи зможе кандидат здавати фізтести. Сергій відзначає, що медогляд проходив цивілізовано і фактично одночасно: “Не було такого, що хто прийшов і швидко побіг проходити. Ми всі разом були”.

“У чергах можна було просидіти і по 2-3 години. Найдовше – до окуліста. Там уже і знайомились, і фотографувались, і кросворди розгадували разом. Черги до лікарів робили із малознайомих людей – ледь не родину”, – додає Сергій.

Більше 15 разів не підтягуватись!

Після загального інструктажу про проходження фізтестів конкурсантів поділили на групи по 20 людей. Кожна група мала свого стюарта, який записував результати і слідкував за правильністю виконання завдань. Увесь процес фіксувався на камери відеоспостереження.

“Стюарти дуже уважно контролювали правильність виконання вправ. Наприклад, під час підтягування повинні бути опущені руки і тягнутись треба вище підборіддя. Не правильне виконання – не зараховувалось. По закінченню всіх нормативів ми підходили до свого стюарта, дивились свої результати і затверджували підписами”.

Читайте також: Кіровоградська Нова поліція складає нормативи з фізичної підготовки (ФОТО)

Сергій каже, що нормативи ніхто не знає точно: “Соцмережами гуляє фотографія нормативів, які ніби-то були сфотографовані десь у Києві. Багато кандидатів саме ними і керувались.

Хоча нам ще на інструктажі перед фізтестами сказали не рівнятись на жодні “стандарти”: “Ви показуєте свій рівень фізичної підготовки на даний час, тому викладатись ви повинні на максимум. Якщо не можете кілометр пробігти, то треба його хоч пішки пройти, щоб вам хоч зарахували”. Не можна було не виконувати чи сходити з дистанції.

Як підтягувались нам казали: “Ми розуміємо, що є різні хлопці, які можуть підтягнутись і 30, і 40 раз”. І поставили планку – 15 разів. Більше 15 не треба було – відповідно, ніхто того не робив. А вже 100 м і 1 км кожен пробіг по своїх можливостях.

Один тільки мінус: коли здавали, було досить холодно”.

Фото ГУ НП України в Кіровоградській області

“Я хотів перевірити ту систему”

Більше двох тижнів тому кандидати здали останній тест – психологічний. На гарячій лінії кажуть, що майже паралельно з Кіровоградом відбувався відбір ще в кількох містах України. Тому зараз доводиться чекати так довго. Саме очікування Сергію даються найтяжче. Чоловік жартує, що це найтяжчий етап конкурсного відбору. Хоча попередні запрошення йому приходили протягом 2-3 днів. Але деякі кандидати розвивали свою витримку ще між тестами, адже чекали на “лист щастя” і по тижню. Проте остання відповідь найочікуваніша, адже за умови успіху після співбесіди кандидати поїдуть на навчання і вийдуть патрулювати вулиці Кіровограда.

Читайте також: Нова поліція у Кіровограді: ціна престижу, секрети успіху та звільнені тіні (ФОТО)

Красиві пафосні обіцянки звучать надто солодко, щоб бути правдою. Селфі з ідеальним поліцейським і майже бездоганною статистикою. За вийнятком поодиноких “проблемних” випадків/персон у соцмережах. А ще конкурсний відбір обіцяють зробити максимально прозоро.

“Я хотів перевірити цю систему: чи справді все так, як розповідають, – каже Сергій. – На перший погляд все здається так, як розповідають. Менше корупції, все проходить на конкурсній основі. Кожен може спробувати свої сили. До того ж усе фіксується на камери, а результати тестувань ми самі ж відразу відправляємо до центральної комісії – без посередників на місцях”.

Тож конкурс у Кіровограді проходить, як то кажуть, без претензій. За вийнятком ситуацій під кліше: “Я людина проста. Не взяли в поліцію – кричатиму про корупцію”. А от як працюватимуть оновлені правоохоронні органи і хто буде відібраний до ряду “елітних поліцейських”, можемо тільки думати.

Ольга Ткаченко, Перша електронна

Історії кандидатів у Нову поліцію Кіровограда читайте  згодом на Першій електронній

Читайте також: Від пелюшок до пістолета – як багатодітна мама тести в кіровоградську поліцію здавала (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар