Кіровоградці стали слухачами Відкритого Університету Майдану (ФОТО)

На вихідних, 7-8 листопада, у Кіровоград завітала мандрівна школа свідомого громадянина з лекціями від Відкритого Університету Майдану (ВУМ). Кіровоград – вже 19 місто, де пройшов лекторій на суспільно-важливі теми (політика, соціальна психологія, філософія) та розповіли про те, як створити успішний соціальний проект.

У школі свідомого громадянина взяли участь близько півсотні кіровоградців, знаннями з якими ділилися експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, власниця PR агентства «GEM» Наталя Склярська та один із засновників ВУМ Остап Стасів. Організацією заходу у Кіровограді зайнялися викладачі КДПУ ім. В. Винниченка – Ірина та Сергій Ткаченки.

“Ці два дні у нас був повний аншлаг – ми розраховували на меншу кількість людей, – розповідає Ірина Ткаченко. – І в цьому плані кіровоградці нас дуже здивували. І київські гості були задоволені нашою аудиторією, яка показала високий рівень культури і готовність до співпраці”.

Координатор школи свідомого громадянина Остап Стасів розповів, що ВУМ – це не просто «цікаві лекції», а реальні знання, які можуть змінити життя громади. А ідея створення цього проекту зародилася на початку Революції Гідності, у грудні 2013 року.

«Це був час, коли Янукович ще збирався правити Україною довічно, Росія виділяла Україні перший транш 15 мільярдів, а хлопці та дівчатка мерзли на Майдані під співи і водили хороводи під ялинкою, – розповідає Остап Стасів. – Оскільки тоді роботи на Майдані було небагато (коктейлі Молотова ще ніхто не готував), була потреба в тому, щоб чимось зайняти людей – серед яких були розумні і освічені особи, які, звичайно, не звикли гаяти час, і завжди шукали нагоди стати ще більш розумними та освіченими. Так і з’явився ВУМ. Кожен день на Майдані, на відкритій сцені біля Лядських воріт, проходили лекції гуманітарної та економічної тематики. Після Нового року, Різдва, суворих вимог опозиційних політиків до Януковича та багатьох інших подій, ВУМ переїхав до Українського дому. Потім був лекторій під Стелою Незалежності і лекції на головній сцені Майдану. Тепер ВУМ – це майданчик для висловлення думок про майбутнє України та зміцнення власної освіти. Він не перестав ним бути і після перемоги революції та закликів Турчинова розійтись по домівках. Сьогодні ВУМ працює у різних напрямках, бо революцію варто творити у головах людей».

Ірина Ткаченко переконана, що найближчим часом філіал ВУМ з’явиться і в Кіровограді. “Ми налаштовані відкривати кіровоградський осередок ВУМ. Неформальні освітні платформи дають високий результат”, – говорить Ірина Ткаченко.

Завтра Перша електронна опублікує квітесенцію однієї з найцікавіших і найкорисніших, на нашу думку, лекцій школи свідомого громадянина – лекція Олександра Солонтая «Як успішно комунікувати з місцевою владою і контролювати її громадою», де на прикладі Кіровоградщини описані механізму контролю за місцевою владою.

Тим, хто з певних причин не потрапив на школу свідомого громадянина, є шанс наздогнати втрачене. Варто просто зареєструватись на сайті ВУМ. Адже ВУМ – це не просто ще один проект. Це відкрита платформа, до якої за бажанням може долучитися кожен. Для цього варто лише зареєструватися ТУТ та переглянути відеолекції створені спеціально для тих, кому не все одно.

 Фото з соцмереж

Поширити:

Залишити коментар:

коментар