Вже у наступному році у Кіровограді буде відкрито медичний факультет

Вчора, 30 жовтня, голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко зустрівся із ректором Донецького національного медичного університету ім. М. Горького МОЗ України Юрієм Думанським, що обговорити перспективи медичної освіти у Кіровограді. Те, що обласна влада має на меті створити в Кіровограді щонайменше медичний факультет, не новина. Наразі ці плани переходять у практичну площину, що й підтверджує приїзд в область ректора одного із провідних медичних вузів країни. Про це повідомляє КОДА.

“Якщо керівництво міністерств освіти та охорони здоров’я і ви, як керівник провідного медичного вузу країни, приймете рішення про відкриття медичної кафедри чи іншого представництва у Кіровограді, ми докладемо максимум зусиль, щоб у технологічному плані цей процес був реалізований”, – запевнив голова ОДА гостя.

Своїми думками з цього приводу поділився і Юрій Думанський, адже він уже оглянув кілька приміщень в Кіровограді, де може запрацювати представництво Донецького національного медичного університету, спілкувався він і з фахівцями медичної галузі області, й з колегами-ректорами кіровоградських вузів.

“Умов для відкриття медичного факультету у Кіровограді більш ніж достатньо, – такої думки Юрій Думанський. – Тут є умови і для організації навчального процесу, і для проживання студентів. Більше того, зважаючи на умови, які я побачив тут, можна говорити про розширення функціональних можливостей Донецького національного медичного університету, який зараз базується у Краматорську, Слов’янську та Маріуполі. І можливо за кілька років основною базою для університету стане Кіровоградщина”.

Донецький національний медичний університет, за словами його ректора, має усі факультети медичної справи, але оскільки Кіровоградщина, як йому стало відомо, найбільше потребує сімейних лікарів та педіатрів, то саме цей напрям розвиватиметься тут першочергово. За планами навчальний процес у Кіровограді має розпочатися вже в наступному році. Перший набір складатиме приблизно 200 чоловік, розподіл бюджетних і контрактних місць буде рівноцінним.

Важливою складовою для базування ДНМУ в Кіровограді має стати і відкриття міжнародного факультету. Залучення іноземних студентів дозволить навчальному закладу отримати додаткові кошти для свого утримання, зокрема на виплату заробітних плат викладачам та на оплату комунальних послуг.

Юрій Думанський вже оглянув кілька приміщень кіровоградських вищих навчальних закладів, це зокрема Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка, спілкувався він і з його ректором Олегом Семенюком. Якщо проблем із навчальними приміщеннями по даному вузу не буде, то питання викликає стан гуртожитку, що був запропонований для розселення студентів-медиків, він потребує мільйонного ремонту. З Олегом Семенюком обговорив Юрій Думанський залучення викладачів хімії, біології до роботи і на майбутньому медичному факультеті, необхідний досвід у них уже є, оскільки в самому КДПУ кілька років тому діяв напрям фармація.

Іще один претендент на сусідство із медичним факультетом Кіровоградський інститут регіонального управління та економіки. Тамтешню навчальну базу Юрій Думанський також відзначив, і проблем з гуртожитком не буде, але оскільки вуз приватний, то лише за оренду щороку доведеться платити 1 млн. грн., а то й більше.

Найбільше Юрію Думанському сподобались приміщення колишньої філії Харківського національного університету внутрішніх справ, де зараз адміністративне приміщення обласного управління МВС, а також приміщення Кіровоградського факультету Київського національного університету культури та мистецтв. Обидва варіанти Сергій Кузьменко обіцяв ретельно відпрацювати. Зокрема порадитись із керівництвом УМВС в області про спільне використання будівель по вул. Велика Перспективна. Будуть перемовини і з ректором КНУКіМ Михайлом Поплавським про купівлю приміщення кіровоградської філії, або взяття його в оренду.

Єдине “але” – рішення по приміщенню для медичного факультету необхідно приймати якнайшвидше, позаяк набір на підготовче навчання, що має тривати 10 місяців перед повноцінним вступом на 1-ий курс для іноземців повинен розпочатися вже у грудні поточного року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар