У музеї третього полку відкрили три нових зали

Музейно-меморіальний комплекс 3-го окремого полку спецпризначення ім. князя Святослава Хороброго поповнився ще трьома експозиціями, які відкрили для відвідувачів.Три історичних періоди: «Української Народної Республіки , «Холодноярського повстання» та «Другої світової війни» представлені в трьох нових музейних залах. Період Другої світової поділено на радянську армію та УПА.

У День Збройних сил України їх презентували кропивничанам, йдеться на сайті полку, повідомляє Перша електронна газета.

Зустріли відвідувачів смолоскипами під музику у виконанні полкового оркестру. Окрім штатних екскурсоводів, цього дня екскурсії проводили історик Юрій Митрофаненко та керівник відділу розвитку Національного музею Тараса Шевченка Михайло Зубар. Також лідер гурту “Широкий лан” Святослав Бойко виконував пісні на історичну тематику в кожному із залів. Серед відвідувачів і волонтери – давні друзі 3-го полку.

muzzz3

Незмінним залишились оригінальне оформлення музейного простору та нестандартна подача. Підлога в новій частині музею викладена бруківкою, коридор нагадує справжню вулицю з ліхтарями, лавками та панорамами старого міста. В самих залах – фотографії на стінах, інформаційні довідки, манекени бійців, вбраних у військову форму різних історичних періодів. Створені експозиції – лише основа, – запевняє Михайло Зубар, вона задає загальну атмосферу. Він сподівається, що доповнять експозицію самі кропивничани.

“Основна ідея цих експозицій – створити такий романтичний образ тягловості українського війська, традицій. Зрозуміло, що це не музей в класичному своєму вигляді, а скоріше за все – такий центр військово-цивільної співпраці, в якому б громада могла приходити спілкуватись з бійцями, командиром частини, дізнаватись більше про свою історію. Фактично – це перша точка у пізнанні, вийшовши звідси, діти мали б казати: – Вау, це цікаво! І продовжувати вже далі свій пошук в класичних музеях, бібліотеках, інтернеті тощо”.

muzzz5

“Нашим завданням було мінімально зацікавити, я вважаю, що своєрідний кістяк ми створили, а далі це вже буде справою місцевої громади, місцевих спеціалістів, краєзнавців, які я сподіваюсь і наповнять музей життям, як експонатами, так і локальними історіями”, – говорить Михайло Зубар.

Робота над новими залами тривала два роки від дизайну приміщення: бруківка, збереження автентичних стін ХІХ сторіччя, створення “вулиці історії”, яку прикрасили банери Єлісаветграда, Кіровограда, Кропивницького.

“Треба було знайти візуальний матеріал, працювати з архівами, писати тексти, реалізувати цей візуал в реальності. Я вважаю, що відсотків на 80 ми виконали те, що планували”, – пояснює Зубар.

Традиційно, створення нових залів профінансував міжнародний фонд “Відродження”. Проте це були не всі новинки, що побачили відвідувачі. Окрім нових експозицій, кропивничани оглянули місце, де в майбутньому буде створено церкву, та почули розповідь командира полку полковника Олександра Трепака про ідею створення муралу, присвяченого військовослужбовцям полку, полеглим за Україну.

muzzz4

В центрі композиції – гранітна брила з написом: «Вони загинули, щоб ми стали українцями», на стіні – зображення дороги і воїнів, які йдуть в далечінь, а зустрічають їх пращури – воїни князя Святослава Хороброго. Перед цією композицією створено поле, заповнене чорноземом. Зовсім скоро сюди привезуть землю з усіх міст та сіл, в яких народились герої. Саме ж поле засіють соняшником та пшеницею.

На завершення екскурсії присутнім презентували відеоролик про життя та історію полку, створений на “Пісню Хоробрих” – бойову пісню 3-го ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго. Насамкінець в залі пам’яті присутні вшануванням військовослужбовців полку, які віддали своє життя, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України.

Читайте також: Фрагменти неоголошеної війни: у Кропивницькому відкрили оновлений музей 3-го полку

muzzz7

muzzz8

muzzz10

Поширити:

Залишити коментар:

коментар