Родичі Карпенка-Карого передали в Україну невідомі раніше листи драматурга

© скріншот | ТСН

Родичів українського драматурга Івана Карпенка-Карого, батьківська хата якого збереглася на “Хуторі Надія”, що поблизу Кропивницького, розкидало буквально по всьому світові. Вони трепетно зберігають листи славетного пращура, хоча навіть не могли зрозуміти їх зміст.

Про це йдеться у сюжеті ТСН, повідомляє Перша електронна газета.

На столі у вітальні одного з нащадків драматурга, який живе у чеському Брно, Івана розкладені старі світлини, листи і листівки, є і візитівка письменника.

Музиканти, актори, письменники і документалісти – творчість в родині і досі на першому місці. Тож бережуть всі записи і згадки. Тут все – оригінали. Дрібні літери вкривають пожовклі аркуші листів письменника.

За всіма цими сімейними згадками можна скласти українську історію. У листі від онука Карпенка-Карого Юрія між новинами про те, що хтось одружився чи народив, він описує страшні події Голодомору і всі ці рядки українською сім’я береже, попри те, що прочитати не може. Є і почерк самого Карпенко-Карого. Вісімнадцять листів, які ніхто з українських дослідників не бачив. Є лист і з Берліна, де він помер. Аби славетного драматурга почули вдома, його прапраправнучка відсканувала весь сімейний архів.

“Українським людям, ми обов’язково передамо це до музею – тепер в Україні будуть листи Карпенка-Карого, яких до того там ніхто не бачив”, – каже онука.

Читайте також: На Кіровоградщині відродили скіфський курган

Поширити:

Залишити коментар:

коментар