На Кіровоградщині відродили скіфський курган

© скріншот | ТСН

На Кіровоградщині відтворили скіфський курган на Литій могилі. Це знакове місце, адже 250 років тому саме з розкопок на цьому місці розпочалася українська археологія.

Про це йдеться в сюжеті ТСН, повідомляє Перша електронна газета.

Земляний насип серед степу із фігуркою скіфського воїна добре видно здалеку – на місці всесвітньо відомого скіфського кургану тепер новий – український. Насипаний скіфами три тисячі років тому курган був близько 11 метрів заввишки. Його копія, відтворена українцями, майже удвічі нижча, але все одно виглядає вражаюче.  Насипали курган не вручну, як скіфи, а за допомогою будівельної технінки. А схили укріпили не глиною, а сучасним пластиком.

“По всьому периметру сітка була така, типу армована сітка, з пластмаси, і потім вона укріплялася повністю. І чорноземом зверху насипали”, – пояснив сільський голова Трепівки Юрій Долинка.

Близько трьох тисяч років тому на цьому місці поховали трьох скіфських царів. А 250 років тому новоросійський генерал-губернатор Мельгунов розкрив цю могилу і знайшов в ній золотий скарб. Копали курган і українські археологи – лише минулого літа знайшли цінні артефакти: позолочені ґудзики, пластини із срібла і золота, уламок кинджала, золоті злитки. Нині цей скарб досліджують столичні вчені.

“Це меблеві гвіздочки, які прикрашали, декарували табурет, дворовий табурет асірійського володаря. І скіфи його сюди притягли”, – розповів начальник центрально-скіфської експедиціі Юрій Болтрик.

Якщо скіфи тягнули цінності в українські степи, то їхні послідовники – лише звідси. У трепівському музеї експонують усе, що залишили від скарбу місцевим: купка розплавленої землі і два наконечники від скіфських стріл. Решта артефактів – лише на чорно-білих картинках.

“Купа речей була в цьому кургані: золота платівка, срібні прикраси, поясна золота бляшка у вигляді орала…  Саме ці золоті речі були знайдені в нашому Мельгуновському кругані”, – розповіла упорядниця музею Алла Татарченко.

Вживу ці золоті прикраси, які 250 років тому відправили в дар московській цариці, можна побачити лише в Санкт-петербурзькому музеї Ермітаж. Натомість тепер тут, посеред степу, буде інша унікальна пам‘ятка – перший в Україні курган, який насипали наші сучасники.

Нагадаємо, Студенти на Кіровоградщині знайшли скульптури віком близько 5000 років.

Читайте також: У Кропивницькому відкрили пам’ятну дошку на честь Українських січових стрільців

Поширити:

Залишити коментар:

коментар