Кропивницьке училище відмовило у навчанні дівчині з інвалідністю

Шістнадцятирічній Наталії Макогон з Кропивницького відмовили в навчанні у місцевому Вищому професійному училищі №9, бо дівчина пересувається на інвалідному візку.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного, інформує Перша електронна газета.

Наталії не вистачило балів із ЗНО,  щоб вступити в педагогічний університет на психолога. Тому, щоб не втрачати рік, вона вирішила вчитись на бухгалтера. Для вступу обрала училище №9, бо тут, зокрема, є пандус.

Та в приймальній комісії дівчині відмовили. Повідомили, що організовувати навчання на першому поверсі для неї не зможуть.

Мама Наталії в розпачі: якщо наполягати на вступові до училища, то їй доведеться звільнятися з роботи, щоб кожного дня ходити з донькою на навчання і носити її з поверху на поверх, з аудиторії в аудиторію.

Юрист Еміль Багірян каже, що в училищі порушили право дівчини на освіту, гарантоване Конституцією України. Наголошує: якщо у закладу немає умов для навчання людей з особливими потребами на денній формі, то можна скористатися інклюзивною чи індивідуальною.

“Тобто це бажання навчального закладу. Є закон про безбар’єрність людей з особливими потребами: будь-яка установа, не тільки навчальний заклад, має бути облаштована для людей з особливими потребами”, – пояснює юрист.

Читайте також: У Кропивницькому рецидивіст грабував дітей

.

Шістнадцятирічній Наталії Макогон з Кропивницького відмовили в навчанні в місцевому училищі. Дівчина пересувається на інвалідному візку. Розповіла – їй не вистачило балів з одного предмету зовнішнього незалежного оцінювання, аби вступити в педагогічний університет. Щоб не втрачати рік, вирішила вчитись на бухгалтера. Для вступу обрала училище №9 в Кропивницькому. Коли прийшла подати документи, у приймальній комісії дівчині відмовили. Повідомили, що організовувати навчання на першому поверсі для неї не зможуть. Ліфту в училищі немає.

Опубліковано UA: Кропивницький Вівторок, 20 серпня 2019 р.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар