Як купити квартиру і не потрапити до рук аферистів

Щоб придбати житло й не потрапити в майнову аферу, потрібно звертати уваги на деякі юридичні нюанси. Зокрема йдеться про ретельну перевірку документів і відомостей у електронному державному реєстрі майнових прав на нерухомість.

Про це Першій електронній газеті розповіла в.о. керівника юстиції Кіровоградщини Анна Калініна.

«Люди роками можуть відкладати гроші на купівлю квартири, а потім враз втратити всі свої накопичення, ставши жертвами шахраїв. Щоб не потрапити на гачок до аферистів, потрібно відповідально ставитися до процесу купівлі-продажу майна. В ідеалі під час укладання угоди варто забезпечити собі юридичний супровід адвоката, який перевірятиме всі документи. Якщо зайвих коштів на юристів немає, не критично. Покупець і сам в змозі вберегти себе, якщо знатиме, на які аспекти звернути увагу», – відзначила Анна Калініна.

За її словами, серед найризикованіших слід згадати про такі випадки:

1. За короткий час у майна регулярно змінювались власники, тобто фактично відбулось декілька перереєстрацій житла з незрозумілих причин.

2. Людина намагається реалізувати щойно придбану собі квартиру.

3. Огляд житла потенційному покупцеві організовує не сам власник житла й не ріелтор, який спеціалізується на продажу нерухомості, а стороння особа.

4. Укладання угоди купівлі-продажу займається знову ж таки не власник будинку чи квартири особисто, а людина за довіреністю.

«Звернувши увагу на ці поради, ви зможете застрахувати себе від шахрайства й можливих судових процесів. І ще один нюанс: засвідчувати угоду купівлі-продажу слід виключно в перевіреного нотаріуса. При цьому є одне неписане правило: право обирати нотаріуса залишається за покупцем, а не продавцем житла чи будь-якого іншого виду майна», – резюмувала Анна Калініна.

Нагадаємо, цієї весни у Кропивницькому аферистка здавала в оренду чужу квартиру і виманила близько 50 тисяч гривень у довірливих людей.

Читайте також: У Новопразькій ОТГ втілюють унікальний проект “Кутковини”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар