Сьогодні набув чинності закон про українську мову

@ Радіо Свобода

Сьогодні, 16 липня, набув чинності закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, за винятком низки положень, які набудуть чинності дещо пізніше.
Закон закріплює, що єдиною державною мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Як пише Громадське телебачення, відповідно до закону, державна мова має використовуватися в освітній та медичній сферах, у трудових відносинах та у сфері обслуговуванні споживачів, а також в публічних заходах, рекламі та інших сферах. Крім того, закон зобов’язує посадовців володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

8e04154bec22038d482fc109f85734d3.jpg

Щодо положень, які набудуть чинності згодом: через два роки набуде чинності положення закону, згідно з якими складання іспиту на рівень володіння державною мовою є необхідною умовою для набуття громадянства України. Іспит складатимуть у порядку, встановленому Кабміном, а вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для отримання громадянства України, визначає Національна комісія зі стандартів державної мови.

За публічне приниження чи зневажання української мови, а також навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах або створення перешкод та обмежень у застосуванні мови передбачена адміністративна відповідальність. Максимальна сума штрафу становитиме 11 тисяч 900 грн. Ці норми почнуть діяти через три роки. Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Також пізніше набуде чинності положення закону про те, що проєкти нормативно-правових актів та актів індивідуальної дії органів державної влади, органів влади Криму і місцевого самоврядування складаються відповідно до стандартів української правничої термінології, встановлених Нацкомісією згідно зі стандартами української мови. Це положення діятиме, коли Нацкомісія затвердить стандарти державної мови для правової термінології.

З 1 січня 2030 року набуде чинності положення, яке передбачає, що мовою зовнішнього незалежного оцінювання за результатами отримання повної середньої освіти та вступних іспитів є державна мова, крім зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов.

Нагадаємо, в Україні створили першу онлайн-бібліотеку аудіокниг українською мовою.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила історичний закон про українську мову: що це означає

Поширити:

Залишити коментар:

коментар