У Кропивницькому помер заслужений артист України Юрій Жеребцов

© Тетяна Ткаченко у Facebook

Учора, 18 березня у Кропивницькому, у віці 71 року помер видатний театральний актор, заслужений артист України Юрій Жеребцов.

Про це у Facebook повідомила директорка обласного художнього музею Тетяна Ткаченко, інформує Перша електронна газета.

Останнім часом у актора загострилися хвороби: за три роки він переніс два інфаркти, важка форма діабету ускладнилася трофічними виразками.

3edae3b90a2bcd4ab1d7ad12a51e0db8.jpg
© Тетяна Ткаченко у Facebook

Як повідомила Тетяна Ткаченко, прощання з Юрієм Жеребцовим відбудеться завтра, 20 березня. Відспівувають видатного актора у Соборному храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці о 13:00 (у нижньому храмі, вул. Велика Перспективна, 2).

Громадянська панахида відбудеться з 13.40 до 13.50 біля стели на Далекосхідному кладовищі (кінцева зупинка автобуса №118 та маршрутного таксі №4 на Великій Балці).

Музейниця також опублікувала біографію-спомин Юрія Жеребцова:

Жеребцов Юрій Олександрович народився 7 вересня 1947 року у місті Харків. Мав дві вищі освіти. Закінчив Харківський державний інститут культури.

Працював актором у Кіровоградському обласному театрі ляльок, керівником театру естради та мініатюри Харківського будинку культури, актором Шадринського державного драматичного театру (Росія), Кіровоградській обласній філармонії, а з 1996 по 2017 рік в Кіровоградському обласному українському музично-драматичному театрі ім. М.Л. Кропивницького. Саме робота у театрі корифеїв стала для нього етапною та щедрою на успіх, саме на цій сцені плідно розквітнув його талант актора і режисера.

Акторські роботи – Йосип «Ревізор» М. Гоголя, Омелько «Мартин Боруля» І.Карпенка-Карого, Привалов «Бажання екстриму» А. Крима, Стукало «Здрастуйте наші батьки» Р. Отколенка, Мерчик «Республіка на колесах», Юсов «Тепленьке місце» О. Островського – це яскраві, темпераментні характери, наповнені відчуттям тонкого і теплого гумору. Для кожної ролі актор знаходив якісь особливі деталі, штрихи, інтонацію і пластику.

2d71a944de9ee47b67447565416867d4.jpg
© Тетяна Ткаченко у Facebook

Особливе місце в репертуарному списку Жеребцова Ю.О. займали казкові персонажі. Ось де по-справжньому буяв феєрверк оригінальності. Це директор цирку «Пеппі Довгапанчоха» А. Ліндгрена, Король «Снігова королева» Є. Шварца, Лутоня «Казка про скомороха та царя Гороха» А. Корабельника, Водяник-смертоносець «Котигорошко» А. Шияна, Гриб Боровик «Жила-була Сироїжка» А. Іванченка.

Про драматичний талант Юрія Олександровича заявили його роботи: Бокка «Повернення в Соренто» А. Ніколаї, Кенто «Камо» І. Рачади, Меженін «берег» Ю. Бондарєва, Дон Жуан «Дон Жуан» А. Крима, які успішно влились в творчу палітру актора.

Найбільш плідною і вагомою в творчості Ю.О.Жеребцова була його режисерська робота. Створений ним молодіжний театр студія «Етап» став справжньою подією в театральному житті міста. Вистави говорили про талановиту режисуру і перспективу на майбутнє. Постановки вистав «Безприданник» Л.Розумовської, «Сповідь Дон Жуана» А.Крима, «Доньки-матері» О.Мардано, веселої чарівної казочки «Жила була Сироїжка» А.Іванченка на сцені театру ім. М.Л.Кропивницького дали змогу говорити про Жеребцова Ю.О. як зрілого професійного режисера. Ці роботи заявили про себе глибокою режисерською розробкою, чіткістю характерів, чудовою сценографією, цільністю і оригінальністю.

82dbd74737540b1ff8df63747381786f.jpg
© Тетяна Ткаченко у Facebook

В 2002 році Юрій Олександрович при театрі ім. М.Л.Кропивницького створив камерний театр «Слово». Дякуючи цьому театру на світ з’явилися моновистави «Любовна сповідь» Г.Маркеса, «Розповідь собаки» М.Твена, «Щоденник Єви» М.Твена, «Нерв» С.Єсеніна, «Роздуми над солоним огірочком» М.Салтикова – Щедрина, «Балада прикмет» Ф.Віньйона, «Комплекс Тімура» А.Розанова, «Блин» А.Чехова, де розквів талант Ю.Жеребцова, як актора і режисера.

Поряд із роботою в театрі Юрій Олександрович дуже вдало працював на телебаченні. Створений ним телевізійний літературний театр подарував глядачам неповторні телевистави за творами класиків світової літератури. М.Твена, О.Генрі, Лафонтана, російських класиків: О.Пушкіна, О.Твардовського, К. Паустовського, С.Єсеніна, В.Маяковського, українських класиків І.Франко, Л.Українки, П.Тичини.

Маленьким городянам Ю.Жеребцов подарував незабутні вистави лялькового театру: «Мері Попінс, до побачення» І.Медведенко, «Золоте курча» В.Орлова, «Усе починається з дороги» З.Вакрєєва.

Ю.Жеребцов вдало проявив себе як режисер естрадно-розважальних програм на сцені Кіровоградської обласної філармонії. Зокрема його програма для циганського ансамблю Володимира Височинського в свій час користувалася неабияким успіхом.

Ю. Жеребцов мав музичну освіту, досконало володів фортепіано, що надзвичайно прикрашало його творчість, його режисерські роботи брали участь у театральних фестивалях.

Його творча і громадська робота була відзначена нагородами, він мав численні подяки та відзнаки, але найкраща нагорода для актора – коли аудиторія із захопленням сприймає його творчість Саме таку реакцію викликали моновистави Юрія Олександровича, які він проводив в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Завдяки Юрію Олександровичу, починаючи з 2011 року музейні відвідувачі, поціновувачі проекту «Театр у музеї» побачили безліч моновистав. Серед яких: «Очерки новейшей инквизиции» (за мотивами А. Чехова); літературно-музичну композицію «Нерв» (за мотивами С.Єсеніна); «Баллада прикмет» (за мотивами Ф.Війона); «Размышления под соленый огурчик» (за мотивами С. Салтикова-Щедрина); «Комплекс Тимура» (за мотивами О.Розанова), «Как это долалось в Одессе» за оповіданнями Ісаака Бабеля; «Канікули Кропа» за спогадами М. Кропивницького, «Блин!» (за мотивами А.Чехова).

Також глядачі, відвідувачі музею змогли оцінити роботу Юрія Жеребцова, як режисера та постановника. Особливо великим успіхом користувалися моновистави за участі молодих талантів зі студії Юрія Жеребцова, а саме: моновистава «Рассказ собаки» за Марком Твеном у виконанні Катерини Білоусової та «Малий та Карлсон, що живе на даху» за повістю Астрід Ліндгрен у виконанні Ангеліни Заіки, прем’єра останньої вистави відбулася у 2018 році.

7 вересня 2017 року в обласному художньому музеї відбувся творчий вечір з нагоди 70-річчя з Дня народження заслуженого артиста України Юрія Жеребцова.
Протягом 2017-2018 років в музеї проводився кастинг серед талановитої молоді у студію заслуженого артиста України Юрія Жеребцова, відбувалися численні репетиції та заняття з акторської майстерності.

Він був завжди в гущі подій, активний громадський діяч, член Національної спілки театральних діячів України. Відзначався надзвичайною працездатністю, був особливо вимогливий до себе. Його творчість є прикладом величезної наполегливості, самовіддачі та самовдосконалення.

Незважаючи на численні проблеми зі здоров’ям він продовжував працювати для глядачів, його остання робота – моновистава «Всі на уху» (рибальські байки) за оповіданнями К. Паустовського, прем’єра якої відбулася 13 вересня 2018 року викликала неабиякий інтерес у публіки.

Творчий ентузіазм і фантазія, невтомна праця і постійне самовдосконалення зробили Юрія Олександровича яскравим представником української акторської еліти.

059b1e2c66c4e91a10610b8b7b5b94aa.jpg
© Тетяна Ткаченко у Facebook

Ми, співробітники обласного художнього музею пишаємось тим, що тривалий час цей геніальний майстер був нашим незмінним другом, абсолютно простим, добрим і щирим у спілкуванні, людиною з неповторним гумором, що заряджала своїм позитивом всіх оточуючих, змушуючи посміхатися і сміятися навіть у часи важких випробувань.

Пишаємось його щирому зізнанню у тому, що він радий бути членом нашої Команди КОХМ, її невід’ємною частиною…

Для нас Юрій Олександрович був справжнім і щирим другом, вражаючи колектив музею не тільки оригінальністю своїх творчих образів, акторських та режисерських робіт, а й, в першу чергу – душевними якостями, інтелігентністю, доброю енергетикою.

З глибоким сумом колектив Кіровоградського обласного художнього музею висловлює щирі співчуття рідним та близьким Юрія Олександровича Жеребцова

Поширити:

Залишити коментар:

коментар