Міськрада у 2016 році незаконно видавала дозволи на відключення від централізованого опалення – суд

© TASS

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд визнав незаконним надання дозволів громадянам на відключення від централізованого опалення, яке комісія міськради ухвалила 15 липня 2016 року. На теплогенеруючому підприємстві ДП “Кіровоградтепло” запевняють, що будуть здійснювати заходи побезумовному виконанню рішення суду – тобто вимагати власників квартир знову підключитися до централізованого опалення. У міськраді ж кажуть – лише намагалися збалансувати систему централізованого опалення.

Про відповідну Постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Першій електронній газеті повідомили у ДП “Кіровоградтепло”.

“Враховуючи значний суспільний резонанс, викликаний інформаційним повідомленням підприємства про скасування у судовому порядку рішень Міжвідомчої комісії про надання дозволів на встановлення автономного опалення, доводимо до відома найбільш емоційних дописувачів соціальних мереж наступну інформацію: встановлення автономних джерел опалення у багатоквартирних будинках регламентується і повинно здійснюватись згідно з нормами чинного загального і спеціального галузевого законодавства.

Повноваження з надання дозволів на від’єднання від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого опалення та подальшим затвердженням актів про від’єднання від централізованого опалення у нашому місті покладені на Міжвідомчу комісію з влаштування індивідуального опалення виконкому міської ради. І не проблема підприємства у тому, що прийняття окремих її рішень відбувалось із порушенням чинного законодавства, тому видані дозволи є незаконними і скасовуються у судовому порядку.

На даний час підприємство, відповідно до Постанови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 5 квітня 2018 року у справі № 405/6254/16-а , яка набрала законної сили і якою визнано протиправним та скасовано п. 2 рішення, оформлене протоколом №5 від 15 липня 2016 року , буде здійснювати комплекс заходів по її безумовному виконанню.

ДП “Кіровоградтепло” має законні підстави проведення нарахувань за надані послуги теплопостачання та зобов’язати власника відновити систему централізованого теплопостачання приміщення, яка діяла до прийняття Міжвідомчою комісією по влаштуванню індивідуального опалення виконкому Кіровоградської міської ради скасованого рішення від 15.07.2016 року шляхом приєднання опалювальних приладів квартири до централізованої системи теплопостачання .

На цей час, підприємством підготовлені аналогічні позови щодо визнання протиправними та скасування рішень Міжвідомчої комісії по влаштуванню індивідуального опалення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, прийняті з порушенням чинного законодавства”, – йдеться у повідомленні.

У міській раді Кропивницького говорять – лише намагалися збалансувати систему централізованого опалення. Проте заступник міського голови Олександр Мосін фактично підтвердив, що комісія приймала незаконні рішення:

“Не можна роздавати дозволи на відключення централізованого опалення у окремих приміщень у житлових будинків. Якщо хочеш від’єднатися – треба прийняти рішення про відключення усього житлового будинку від централізованого опалення. У Кропивницькому особлива ситуація – розбалансування системи централізованого опалення перевищує 60%. Тому міським головою поставлена задача збалансувати цю систему. Яким чином ми підемо далі? Чи це ми повністю її децентралізуємо, чи можливо ми залишимо централізовану систему опалення у деяких мікрорайонах.

Ми вивчили систему теплозабезпечення міста і прийняли декілька рішень для її оптимізації. Ми на сьогодні відключаємо від системи житлові будинки, де залишилися по 1-2 квартири із централізованим опаленням. Там живуть люди, які не можуть собі дозволити відключитися.

У тому числі міжвідомча комісія прийняла рішення про відключення квартир постояково, де теж залишилися по 1-2 квартири із централізованим опаленням. Таким чином ми трішки вже збалансували систему”.

Коментар Олександра Мосіна стосовно судових рішень щодо хаотичного встановлення автономок у Кропивницькому

Заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін розповів про вплив рішення Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду на роботу системи теплозабезпечення міста у майбутньому

Опубліковано Міська рада міста Кропивницький 26 квітня 2018 р.

У ДП “Кіровоградтепло” пояснюють, що питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630 та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 №4 (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінрегіонбуду від 06.11.2007 року № 169, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України та набув чинності ще з 09.12.2007 року).

Внесення змін було необхідне для забезпечення виконання норм Цивільного кодексу України та інших нормативно-правових актів (у частині використання спільної сумісної власності у багатоквартирному житловому будинку, до якої належить внутрішньобудинкова система опалення) та Закону України “Про теплопостачання” (у частині наявності схем перспективного розвитку систем теплопостачання населених пунктів) та врегулювання питань в частині механізму надання дозволів на відключення від систем централізованого опалення та гарячого водопостачання для припинення практики хаотичних відключень окремих приміщень (квартир) житлових будинків.

Також необхідно зазначити, що згідно з Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.05 №76, влаштування індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних та газових приладів є переобладнанням жилого приміщення, а відповідно до пункту 1.4.4 цих Правил, переобладнання та перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, що погіршує умови експлуатації і проживання всіх або окремих громадян у будинку або квартирі, не допускається.

Згідно з п. 1.4.6. зазначених Правил, власник, наймач (орендар) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення, який припустив самовільне переобладнання та перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.

Надання ж дозволу на переобладнання інженерних систем у житловому будинку, зокрема на переобладнання центральної системи опалення в багатоквартирних житлових будинках на індивідуальну, є компетенцією органів місцевого самоврядування, оскільки, згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження щодо управління об’єктами житлово-комунального господарства, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню, організація реконструкції і ремонту жилих будинків, а також контроль за технічним станом, використанням та утриманням об’єктів нерухомого майна усіх форм власності покладено на органи місцевого самоврядування.

Повноваження з надання дозволів на від’єднання від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого опалення та подальшим затвердженням актів про від’єднання від централізованого опалення у нашому місті покладені на Міжвідомчу комісію з влаштування індивідуального опалення виконкому міської ради. І не проблема підприємства у тому, що прийняття окремих її рішень відбувалось із порушенням чинного законодавства, тому видані дозволи є незаконними і скасовуються у судовому порядку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар