Добровольця з Кіровоградщини посмертно нагородили орденом “Народний Герой України”

© Інна Колпак

У Дніпрі відбулася церемонія нагородження орденом “Народний Герой України”, яким відзначили 18 осіб, із них троє – посмертно. Зокрема, посмертно нагородили орденом бійця 57-ї окремої мотопіхотної бригади з Кіровоградщини Андрія Гурічева, який загинув у 2015 році під час російсько-української війни, пішовши захищати Батьківщину добровольцем.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт “Дніпроград“.

“Протягом трьох років цим орденом було нагороджено 362 людини як посмертно, так і за життя. Ведика честь проводити даний захід у Дніпрі, оскільки саме тут розпочався супротив, – розповів один з організаторів церемонії Юрій Бутусов. – Нагородженими є ті люди, які пройшли за останні роки велике випробування та показали себе справжніми патріотами. Орден «Народний Герой України» не є якоюсь альтернативою чи протистоянням державним нагородам. Ми просто віддаємо належне тим, хто захищає нашу Батьківщину та роблять надлюдські подвиги”.

© Інна Колпак

Читайте також: Андрію Гурічеву. Дякуємо, що ти був

Також він зауважив, що орден «Народного Героя України» виготовлений зі срібла і на нього не витрачено жодної гривні, адже метал жертвують люди.

Андрій Гурічев / © novomirgorod.com

Як пише РБК-Україна, посмертну нагороду вручили трьом сім’ям загиблих. Орден “Народного Героя України” отримала дочка Максима Ридзанича, який загинув в 2015 році біля селища Опитне у Донецькій області. Він помер, коли намагався допомогти пораненому українському солдатові — в той момент з автоматної черги його розстріляли найманці. Посмертний орден також отримали сім’ї Андрія Гуречива і Олександра Вохрамєєва. Інші номінанти отримали нагороду особисто.

Прижиттєво нагороджені:

  • Володимир Васянович, 5-й батальйон УДА;
  • Юрій Брехаря, 40-й окремий мотопіхотного батальйону “Кривбас”;
  • Роман Жованик, 128-я бригада; Сергій Федосенко, 25-й батальйон;
  • Олег Копичинський, 30-а бригада;
  • Олександр Колодяжний, 74-й окремий розвідного батальйон; Валерій Сарбаш, один Дельфін, 5-й батальйон УДА;
  • Олександр Борисов, командир відділення 40-го окремого мотопіхотного батальйону 17 танкової бригади;
  • Іван Шостак, 80-а окрема десантно-штурмова бригада;
  • Віктор Сикозу, 36-я бригада морської піхоти; Олександр Терещенко, 79-я десантна бригада;
  • Олексій Чабан, 17-а танкова бригада;
  • Тенгіз, доброволець;
  • Іван Калашников, 2 батальйону 95-ї бригади

Кожен із номінантів розповів свою історію і висловив визнання народним героям. Нагороджені також поділилися своїм ставленням до нагороди: “народна відзнака для них вагоміше будь-яких державних нагород”.

Окрім бійців нагороджували волонтерів:

  • Тетяна Губа;
  • громадська організація “Схід і Захід єдині” (керівник Володимир Каніщев, активні члени волонтерської групи з Донецької області Володимир Авдєєв, Едуард Хатмуллин).
© Дніпроград

Довідка:

Андрій Гурічев (26 червня 1991 — 5 серпня 2015, Ленінське, Донецька область) — український військовослужбовець, вояк-доброволець (позивний «Барс»), командир взводу спостереження і технічних засобів спостереження 57-ї окремої мотопіхотної бригади. Чемпіон світу з пауерліфтингу. Загинув під час російсько-української війни.

Навчався в Новомиргородській ЗОШ № 2. У 2008 році із золотою медаллю закінчив Златопільську гімназію, пізніше — Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості.

Із 9-го класу захопився пауерліфтингом. Першу нагороду отримав вже в старших класах (тренер Олександр Аркадійович Шаповал), а у 2012 році здобув «золото» на чемпіонаті світу. Другу освіту здобував на факультеті фізичного виховання Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Навчався, працюючи тренером у фітнес-клубі «Зірка», і у віці 23 років вже возив на міжнародні змагання своїх вихованців. Майстер спорту України міжнародного класу, неодноразовий чемпіон України, призер кубків України, чемпіон світу і чемпіон Європи-2012.

Загинув вночі 5 серпня 2015 року в результаті мінометного обстрілу спостережного пункту на териконі шахти «Південна»поблизу смт Ленінське за 800 метрів від окупованої Горлівки. Міна розірвалася в двох метрах від бійців, Андрій дістав важкі поранення і помер від втрати крові дорогою до лікарні. Калібр міни — саме той, якого не повинно бути згідно з Мінськими домовленостями у зоні бойових дій.

Прощання з Андрієм Гурічевим відбулося 8 серпня 2015 року в Новомиргороді. Того ж дня його було поховано на центральному цвинтарі Новомиргорода, неподалік входу на центральній алеї. Залишилися батьки та молодший брат.

У жовтні 2016 року Президент України Петро Порошенко своїм Указом № 476/2016 посмертно нагородив Андрія Гурічева орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Орден «Народний Герой України» — українська недержавна нагорода, запроваджена 2015 року за ініціативою колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова.

Чоловіки ще з весни 2014 року робили для майданівців, а згодом для військових срібні підвіски-обереги (яких, за їхніми даними, виготовили 5700 штук). Восени 2014-го з огляду на недостатню увагу держави до нагородження військових вони вирішили започаткувати нову відзнаку, і в лютому 2015-го Боєчко повідомив про виготовлення перших 100 екземплярів. У «Фейсбуці» було запущене опитування щодо кандидатів на відзначення, і станом на листопад 2014-го його учасники висунули близько тисячі людей, а станом на червень 2015-го — близько 2 тисяч. На заклик здавати срібло для орденів станом на той час відгукнулися понад 300 людей з 16 країн. Перша церемонія нагородження відбулася 4 червня 2015 в Софійському соборі; тоді було відзначено 23 особи. Після 4-ї — 5-ї церемонії проект набрав значної популярності.

Є два варіанти нагороди: з червоно-чорною стрічкою на колодці — для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю, а з жовто-блакитною стрічкою — для волонтерів та медиків.

Орден виготовлений зі срібла 925 проби; кожна нагорода має індивідуальний номер та елементи захисту. До комплекту входять сам орден, посвідчення, пам’ятна монета та картка банку «Глобус» із тисячею гривень. Ордени роблять із переплавлених срібних речей, зібраних в усіх охочих. Зокрема, український боксер В’ячеслав Узелков передав на орден свою срібну медаль, яку отримав на Чемпіонаті Європи з боксу 2002 року.

Запропонувати кандидатуру на нагородження може кожен на сторінці ордену в Facebook; у поданні має бути описано героїчний вчинок кандидата. Нагородна рада перевіряє інформацію і приймає остаточне рішення.

Орден є однією з найвідоміших українських недержавних нагород. Існують його оцінки як найпопулярнішої, найпочеснішої чи однієї з найпочесніших нагород в Україні, принаймні недержавних.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар