Після впровадження реформи пологи в Україні буде оплачувати держава

В Україні після запровадження реформи пологи та спостереження за вагітністю будуть для пацієнта безоплатними. Держава покриє на 100% вартість цих послуг.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького.

Медична реформа не передбачає введення оплати за пологи від породіль. Зокрема, в ст. 4 п.1 Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” № 2168-VIII зазначається:

«У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням:

1. екстреної медичної допомоги;

2. первинної медичної допомоги;

3. вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;

4. третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

5. паліативної медичної допомоги;

6. медичної реабілітації;

7. медичної допомоги дітям до 16 років;

8. медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами».

Медична реформа передбачає перехід на нову модель фінансування державою медичних послуг, які надаються українцям. Зокрема, стаціонари або лікарні з 2020 року почнуть отримувати від держави оплату за надані послуги конкретному пацієнту.

В управлінні охорони здоров’я міськради радять всім, хто цікавиться медичною реформою в Україні, ознайомитися з Законом України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” № 2168-VIII. Це допоможе уникнути спотворення інформації та поширення недостовірних повідомлень про реформу.

Нагадаємо, що зміни у системі охорони здоров’я розпочнуться цього року з первинної ланки. Так, у квітні стартує національна кампанія з вибору лікаря – терапевта, педіатра чи сімейного лікаря, а з липня заклади “первинки”, які уклали договори з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати прямі виплати від держави за обслуговування пацієнтів.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар