Кропивницький полігон для сміття можуть обладнати системою дегазації

Завадівське сміттєзвалище у Кропивницькому

Кропивницький може увійти в десятку міст України, де полігон для переробки та захоронення твердих побутових відходів обладнають системою дегазації.

Про це повідомили під час прес-конференції у міській раді представники інвестиційної компанії ТОВ «ЛНК» та ТОВ «Екостайл» сьогодні, 16 березня, повідомляє Перша електронна газета.

Усього в Україні близько 6,5 тисяч сміттєзвалищ.

Проект з дегазації міського сміттєзвалища у Кропивницькому передбачає зменшення шкідливих викидів в атмосферу, шляхом перетворення газів, що утворюються в товщі відходів полігону, в електроенергію. Останню планується продавати у загальну електромережу за зеленим тарифом.

«Раніше ми вже говорили, що на міському полігоні ТОВ «Екостайл» проведено низку підготовчих робіт для встановлення системи дегазації полігону. Ми запрошували спеціалістів, пробурили п`ять свердловин для дослідження викидів. І сьогодні ми перейшли безпосередньо до етапу переговорів з інвесторами», – зазначила заступник директора ТОВ «Екостайл» Тетяна Мартовіцька.

Окрім цього, приведення обслуговування полігону до вимог ДБН з дегазації є вимогою Кабміну. Міністерство житлово-комунального господарства видало наказ «Про затвердження Правил експлуатації полігонів побутових відходів», згідно з яким всі полігони України повинні обладнати системою дегазації до 1 січня 2020 року.

«Терміни реалізації проекту залежать від доброї волі адміністративного апарату міста, адже в цьому питанні задіюються і земельні служби, і депутати. Чим швидше владнаються питання з виділення земельної ділянки, розміром 8-10 соток для встановлення електростанції, тим швидше ми розпочнемо роботу над проектом. На технічну реалізацію треба близько десяти місяців», – повідомив технічний директор компанії «ЛНК» Володимир Баннов.

Компанія «Екостайл» більше двох років займалася пошуком інвесторів і партнерів для реалізації проекту дегазації полігону в Кропивницькому. Подавалися заявки до Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), в Північну екологічну фінансову корпорацію (НЕФКО), проводилися приватні зустрічі з українськими та іноземними інвесторами, які в більшості випадків відмовляли внаслідок економічної нестабільності і ризиків пов’язаних з правами на землю в проекті дегазації.

У підсумку дві іноземні компанії зважилися інвестувати в дегазацію полігону. Це українська компанія ЛНК і англійський інвестиційний холдинг «Rich Holding England», який інвестує в екологічні програми.
«Метан, який від 30 до 60% входить до складу біогазу полігону твердих побутових відходів, є одним з шести найнебезпечніших газів для порушення озонового шару та виникнення парникового ефекту.

«Біогаз, до складу якого входить метан, дозволяє виробляти електроенергію, яку можна використати на користь людей. Утилізуючи біогаз ми, перш за все, вирішуємо екологічну проблему», – повідомив інвестор.

Попередня встановлена потужність електростанції – 600 кВт.

У рік дозволяє виробити до 4 млн 800 тис кВт*год. Цього достатньо для забезпечення потреб 1400 осіб електроенергією протягом року.

Попередження викидів в атмосферу парникових газів в об’ємі – 19,3 тис. т СО2 е протягом року.

Загальна вартість проекту близько 1,5 млн євро.


Довідка: ТОВ «ЛНК» в період з 2011 р успішно реалізовує Екологічні проекти по дегазації полігонів твердих побутових відходів, використовуючи вилучений газ (газ звалища) для генерації електричної енергії.

Компанія є лідером у сфері дегазації полігонів твердих побутових відходів.

У 2011 році “ЛНК” отримала ліцензію НКРЕ КП на виробництво електричної енергії та статус виробника “зеленої” енергетики. Має зареєстрований Патент на корисну модель “Система утилізації звалищного газу з масиву полігону твердих побутових відходів”.

Усі проекти реалізовуються за рахунок іноземних інвестицій.

На сьогодні силами ТОВ «ЛНК», введено в експлуатацію шість комплексів з дегазації:

  • м. Обухів, Київська область – 2 модуля (загальна потужність 2126 кВт);
  • м Бориспіль, Київська область – 1 модуль (загальна потужність 1603 кВт);
  • м Бровари, Київська область – 1 модуль (загальна потужність 1063 кВт);
  • м Житомир, Житомирська область – 1 модуль (загальна потужність 1063 кВт);
  • м Миколаїв, Миколаївська область – 1 модуль (загальна потужність 1063 кВт);
  • м Черкаси, Черкаська область – 1 модуль (загальна потужність 600 кВт).

Англійський інвестиційний холдинг «Rich Holding England» реалізовують в Україні свій перший проект.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар