Надвимоги і неуважність: що ускладнює роботу Prozorro на Кіровоградщині

Ілюстрація: Новинарня

Із липня під час моніторингу державних закупівель на Кіровоградщині виявили 362 порушення. Серед них – надмірні вимоги до учасників, завищення цін та помилки в документації. У діалозі із замовниками та контролюючими органами вдалося усунути кожне сьоме порушення. Завдяки “Prozorro” в області зекономили 231 млн грн. Однак, інколи “покупці” та “продавці” не розуміють, як працює “Prozorro” і тому свої помилки перекидають на систему, нібито через яку і стаються кумедні випадки. 

Про рівень прозорості у державних закупівлях на Кіровоградщині, сьогодні, 8 листопада, розповіли голова ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро” Павло Лісниченко та керівник напрямку моніторингу Світлана Дубина, повідомляє Перша електронна.

Із липня цього року активісти виявили порушення у 362 закупівлях. Завдяки зверненням у відповідні органи контролю та безпосередньо до замовника, вдалося усунути 52 порушення.

Серед типових помилок, яких припускаються замовники під час закупівель є:

  • надмірні і дискримінаційні вимоги до учасників та тендерної документації. Зокрема, за словами активістів, відділ молоді та спорту при купівлі татамі, вимагав від учасників торгів надали сертифікат якості на товар від Федерації дзюдо України. Варто відзначити, що федерація не займається видачею подібних довідок.
  • відсутня кількість предмету закупівлі. Приміром, у Світловодську оголосили тендер на ремонт доріг, не вказавши їхніх назв і перелік необхідних робіт.
  • завищення цін відносно ринкових. Кіровоградська обласна лікарня закупила молока за ціною 29 грн за 1 літр. У результаті цього, лікарня переплатила 40 тис. грн.
  • можливе уникнення відкритих торгів.
  • здійснення закупівель за неправильним кодом національного класифікатора. Закупівля медичних масок для індивідуального захисту під кодом “Лікарські засоби різні“, хоча потрібно було під кодом “медичні матеріали”.
  • неоприлюднення річного плану закупівель та змін до нього.
  • порушення строків на оприлюднення договору в системі.

Павло Лісниченко звернув увагу на те, під час закупівель трапляються і кумедні випадки. Наприклад, коли замовники не зовсім розуміють принцип роботи автоматичної системи “Prozorro”. Зокрема, нещодавно міський голова Кропивницького Андрій Райкович звинуватив систему у зриві тендеру на капітальний ремонт вулиці Короленка. Хоча першу процедуру скасував Антимонопольний комітет, а другого разу закупівля не відбулася через те, що на неї подався лише один учасник.

Ще одним подібним прикладом є закупівля відділу освіти Петрівської РДА. Тут вони купували телевізор у ТОВ “КОМФІ ТРЕЙД”, але згідно з договором планували доставити його з сусідньої Дніпропетровської області, що значно підвищує витрати.

За словами активістів, завдяки закупівлям у системі “Prozorro” на Кіровоградщині вдалося зекономити 231 мільйон гривень.

Громадська організація “Центр медіарозслідувань “Прозоро” проводить системний моніторинг публічних закупівель на території Кіровоградської області з липня 2017 року. У рамках моніторингу ГО здійснює аналіз закупівель з метою виявлення можливих порушень, їх усунення для досягнення прозорості, ефективності та збільшення конкурентності.


 Володимир Дедей, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар