День української писемності: підбірка найкращих цитат про мову

Сьогодні, 9 листопада, відзначають День української писемності та мови. Свято було запроваджено у 1997 році, коли Президент України Леонід Кучма видав Указ №1241/97 “Про День української писемності та мови”.

“5 канал” підібрав найкращі вислови про мову:

  • Мов поганих не існує в світі, Є лише погані язики”  Анатолій Бортняк.
  • Доля української мови – то є водночас й доля української держави й нації”  Ігор Лосєв.
  • Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу”  Ліна Костенко.
  • Стан державної мови, рівень володіння нею, поширеність у різних сферах життя – усе це показник цивілізованості суспільства” – Олександр Пономарів.
  • Мова росте елементарно, разом з душею народу” – Іван Франко.
  • Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу”  Олександр Олесь.
  • Мова – втiлення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любiмо ïï, вивчаймо ïï, розвиваймо ïï! Борiмося за красу мови, за правильнiсть мови, за приступнiсть мови, за багатство мови…”  Максим Рильський

Читайте також: Український радіодиктант національної єдності писатимуть ще у 10 країнах світу

Також за православним календарем це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Додамо, що традиційно в День української писемності та мови покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, та стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, в якому беруть участь понад 5 млн осіб із 20 країн світу.

Читайте також: Мовний моніторинг у Кропивницькому українізував 23 заклади харчування

Поширити:

Залишити коментар:

коментар