Десятиліття DESPRO: як проект працював на Кіровоградщині

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Швейцарсько-український проект, який найдовше працює над втіленням реформи децентралізації влади в Україні, називають all inclusive сервісом для органів місцевого самоврядування. DESPRO відзначає своє десятиріччя. Зокрема, у сфері діяльності проекту – Кіровоградщина.

Днями у Києві відбувся дводенний форум партнерів, який організували на честь десятиліття проекту. Партнери проекту за участі експертів підбили підсумки роботи та поспілкувалися про основні напрямки успішної реалізації реформи. Зокрема, порушувалися теми розбудови та соціальної інтегрованості громади, інноваційні інструменти фінансування розвитку, комунікація як інструмент управління, сталі комунальні послуги ОТГ тощо.

“Є час розкидати каміння, і час збирати каміння. Ми, мабуть, входимо у той період, коли треба збирати каміння і коли кількість перетворюється на якість, – зазначила керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. – Працюючи з 2007 року, ми створювали підґрунтя реформи, накопичували критичну масу людей, які б згодом могли стати її рушійною силою. З 2014 року ми активно співпрацюємо з Міністерством регіонального розвитку. Оскільки на той час ми були чи не єдиним проектом на цьому полі, нам випала честь створити і комунікаційну групу, яка об’єднала експертів з різних сфер. Також ми підготували 12 методичних видань для органів місцевого самоврядування, ініціювали створення сайту «Децентралізація влади», на якому зараз можна знайти практично всю інформацію, так чи інакше пов’язаною реформою”.

“За час своєї роботи DESPRO реалізував 139 проектів з водопостачання у селах. Завдяки їм близько 78 тисяч українців отримали доступ до питної води, – зазначив директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш– А створений за підтримки DESPRO портал «Децентралізація влади» перетворився на глобальну інтернет-платформу для руху реформи. Тепер DESPRO – це вже більше, ніж проект. Це певний інструмент для втілення змін. Це спільнота практиків, яка об’єднує тисячі людей по цілій країні. Це формула успіху”.

“Разом з Україною ми пережили чимало потрясінь: напади на Євромайдан, анексію Криму, економічні кризи, – додав директор проекту DESPRO, керівник Швейцарського центру ресурсів та консультацій з питань розвитку Skat Consulting Йорг Крістен. – Та ми витримали всі випробування, відповіли на всі виклики долі, але не зійшли зі шляху реформ. І саме завдяки цьому DESPRO вдалося добитися прогресу у багатьох сферах”.

Надійним партнером і другом міністерства у впровадженні реформ назвав DESPRO директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов. А голова Асоціації об’єднаних громад, голова Новоукраїнської об’єднаної громади Кіровоградської області Олександр Корінний подякував проекту за науку. Адже він є випускником, а тепер тренером Школи місцевого самоврядування, започаткованій DESPRO.

“Фактично, швейцарсько-український проект давно перетворився на all inclusive service для органів місцевого самоврядування, – сказав Олександр Корінний. – DESPRO витратив стільки зусиль на мою об’єднану громаду, що я цілком можу вважати його відділом виконкому нашої громади”.

Нагадаємо, 3 жовтня минулого року у Помічній Добровеличківського району відбулася громадська дискусія «Децентралізація у дії. Особливості розвитку об’єднаних територіальних громад», у якій взяли участь Мінрегіонбуд, експерти швейцарсько-українського проекту DESPRO та активісти ГО «Спільна дія», а також міські, сільські та селищні голови з Кіровоградщини та Тернопільщини.

Більше 100 представників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, об’єднаних громад Кіровоградщини, громадських активістів та засобів масової інформації беруть участь у громадській дискусії на тему: «Децентралізація у дії. Перші результати, можливості і ризики», яка відбулася у Кропивницькому 8 червня 2016.

Читайте також: У пошуках фінансування: де Кіровоградщині взяти кошти на розвиток інфраструктури

25 жовтня 2016-го громадська організація «Спільна дія» підписала Меморандуми про співпрацю з трьома об’єднаними територіальними громадами Кіровоградської області – Бобринецькою, Маловисківською та Новоукраїнською. Основна мета Меморандуму, за словами голови ГО «Спільна дія» Ірини Малик, – це прискорення процесу децентралізації влади в Україні та в нашій області, зокрема, створення сприятливого середовища для проведення реформ системи місцевого самоврядування.

Читайте також: Чи зможе Україна в’їхати в Європу на автобусі «ПАЗ» від «Кіровоградєвротранс»?

Як зазначалося вище, з 2014 року в Україні працює Школа місцевого самоврядування, яка була створена Швейцарсько-українським проектом DESPRO. За два роки Школу успішно закінчили понад 100 слухачів, 28 представників органів місцевого самоврядування пройшли тренінг для тренерів та отримали дипломи. Потрапити у Школу DESPRO непросто. У 2016 році від Кіровоградщини до Школи були зараховані Компаніївський селищний голова Олександр Маслюков, Гайворонський міський голова Роман Волуйко, начальник загального відділу Новоукраїнської міської ради Надія Захар’їна.

Читайте також: Щоб бути успішним головою, навчайся у Школі DESPRO

За матеріалами сайту DESPRO та архіву Першої електронної.

Децентралізація: що буде далі (ЛОНГРІД)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар