Історичні детективи, мультфільми та комікси: як педагог із Кіровоградщини став одним із кращих в Україні

Учитель історії та природознавства, який викладає у Благовіщенській школі, потрапив у ТОП-20 найкращих учителів України за версією премії Global Teacher Prize Ukraine. Одним із творчих підходів до викладання історії у вчителя – є метод альтернативної історії. Щоб розповісти історію рідного краю спільноті, учні разом із учителем створили комікс «Степовик», художником якого виступив один із учнів. Крім того під керівництвом Олександра Чучаєва натхненні учні випускають невеликі детективи для учнів 5-7 класів, зараз створюють мультфільм “Ворота до минувшини” для учнів 9-11 класів.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сторінку премії у Фейсбуці.

Олександр Чучаєв  – учитель історії та правознавства з міста Благовіщенське, який вміє бути такою ж дитиною, як і його учні.

Багато років тому він вирішив, що служити своїй Вітчизні можна тримаючи в руках долю майбутнього – підростаюче покоління. А вперше переступивши поріг КДПУ ім. В.Винниченка відчув: «Це моє».

17 годин історії та правознавства було мало працьовитому вчителю, тому він відкрив народознавчо-краєзнавчий гурток із елементами туризму. Почав разом із дітьми досліджувати історію села, до якого сам тільки-но перебрався. До них почали долучатися учні, котрі ніколи не претендували на високі оцінки, але цікавилися дослідженням історії рідного краю.

Досліджень для натхненного вчителя виявилося теж замало, і він відкрив студію Євроклуб “Прометей” і долучився до Міжнародних проектів, грантів. У цей час вони розробляли проект “Пізнай свій край – збудуй сильну націю”.

Щоб розповісти історію рідного краю спільноті, учні разом із учителем створили комікс «Степовик», художником якого виступив один із учнів. Саме комікс став поштовхом до активної групової роботи: одні учні збирають легенди, міфи, факти з історії села; інші – пишуть сценарій комікса; треті займаються дизайном; четверті – виконують роль презентаторів. Із цим проектом вони зайняли ІІІ місце у XIV Всеукраїнському фестивалі дитячо-юнацької творчості, присвяченому Всесвітньому Дню Землі. Уже готово 14 із 19 коміксів, а у березні 2018 року заплановано видати цей витвір за кошти районного бюджету накладом 500 примірників у вигляді коміксу та 500 примірників у вигляді графічного роману.

Крім того під керівництвом Олександра Чучаєва натхненні учні випускають невеликі детективи для учнів 5-7 класів, зараз створюють мультфільм “Ворота до минувшини” для учнів 9-11 класів.

Основна ідея викладача в тому, що сучасні діти – візуали, і за допомогою яскравої картинки можна передати величезний пласт інформації. А ще це допомагає мотивувати учнів фантазувати, мріяти й цікавитися життям.

Олександр Чучаєв розвиває критичне мислення власним задачками, після вирішення яких учні повинні вигадати не менше 5 ситуацій подібного спрямування, а потім іще навести не менше 5 варіантів вирішення кожної ситуації. Спочатку це було важко, але згодом призвело до створення ментальних карт. А проект «Подолання проблем девіантної поведінки» залучає учнів, схильних до порушення норм соціального благополуччя, до суспільно корисних проектів.

Одним із творчих підходів до викладання історії є метод альтернативної історії. «Зміни хід історії» – так звучить його основний принцип. На уроках історії дуже часто учням задаються питання: «Подумайте, як би розвивалася Україна, якби Богдан Хмельницький не підписав Переяславську угоду?», або «Наскільки змінився би світ, якби європейських революцій XVII – XVIII ст. не відбулося?»

Олександр Чучаєв упевнений, що зацікавити учнів до вивчення певного предмету абсолютно реальна, а зовсім не утопічна ідея.

Нагадаємо, кропивничанка Ганна Дудіч увійшла до списку 50 кращих педагогів світу і стала єдиною українкою у цьому рейтингу. Десятки успішних проектів, міжнародне визнання, навчання в Оксфорді – вчителька з Кропивницького, розповіла, як завдяки підтримці рідних та близьких їй вдається встигати все.

Згодом організатори зібрали фіналістів міжнародного конкурсу The Global Teacher Prize у Дубаї, де оголосили ім’я переможця. Про враження від чужої країни, знайомства з новими людьми, роботу над спільним проектом за відносно невеликий проміжок часу Ганна Дудіч розповіла Першій електронній.

П’ять шкіл Кіровоградщини увійшли до списку найкращих навчальних закладів у світі за версією Microsoft.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Історичні детективи, мультфільми та комікси: як педагог із Кіровоградщини став одним із кращих в Україні

  1. А какой еще футболист был, бороздил просторы правого фланга фк Евгеники ))) Скала )))

    • О, ФК “Євгеніка” – це особливий період мого життя. Це команда, про яку памятатиму завжди!

Коментарі заборонені.