21-річний Олександр помер у день свого сватання: мати звинувачує медиків

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Мати 21-річного кропивничанина звинувачує медичних працівників у неналежному виконанні професійних обов’язків, що призвело до смерті сина Олександра Яніна. За її словами, лікарі спутали хлопця з “постійним клієнтом” (наркоманом), тому не надали йому належної допомоги.

Сьогодні, 16 травня, у Кропивницькому відбулася прес-конференції правозахисників і Людмили Яніної, у якої рівно 2 роки тому помер син. Вона стверджує, що працівники виїзної бригади екстреної допомоги №11 ТМО “ЦЕМД та МК у Кіровоградській області” халатно виконували свої обов’язки.

Мати розповіла, що саме в цей день, хлопець мав свататися, коли йому неочікувано стало зле і він поскаржився на гострий біль у серці. Олександру відразу викликали “швидку”, але замість реаніматологів на виклик направили психіатричну бригаду (спеціалізується на пацієнтах з алкогольною та наркотичною залежністю), яка вколола хлопцю заспокійливе і порадила поспати, після чого відразу поїхала з помешкання.

“Медики переплутали мого сина з наркоманом, – запевняє Людмила Яніна. – Саме тому не почали надавати допомогу, мовляв, хлопець і так “загнеться”. Більше того, сказали його дівчині, щоб вона трималася від нього подалі, адже хлопець є “постійним клієнтом” лікарів. Це абсолютна брехня, бо син ніколи не мав проблем з наркотиками. Перший раз ми звернулися до медиків того дня, як виявилося, і останній”.

Через певний час мати поїхала додому, щоб приготуватися до сватання, коли на її телефон знову надійшов дзвінок з повідомленням від дівчини, що Олександру стало ще гірше.

“Я миттю поїхала до сина і побачила наступну картину: моя дитина лежить на підлозі, а ті ж самі лікарі, які приїхали перший раз, спокійно сидять на стільцях і зовсім нічого  не роблять, – обурюється Людмила Яніна. – На моє запитання, чому вони не проводять ніяких дій, отримала відповідь про непрацююче реанімаційне обладнання. Лише після моїх криків вони почали робити непрямий масаж серця і викликали іншу бригаду, яка приїхала через 25 хвилин. Вони безуспішно намагалася врятувати життя хлопця. До речі, лікар із іншої бригади сказала, що медик неправильно робив масаж серця”.

Юристка ГО “Українська правозахисна агенція” Наталія Пашина пояснила, що медики допустили декілька значних порушень, які і призвели до смерті Олександра Яніна.

“Згідно чинного законодавства України про охорону здоров’я, лікарі виконували свої обов’язки неналежним чином, що спричинили смерть пацієнта:
– перша бригада повинна була доставити Олександра до медичного закладу, натомість проігнорувала це;
– медики мали непрацююче обладнання;
– на повторний виклик за такою ж адресою мала приїхати інша бригада, тому що якщо людині стало гірше, медики не надали кваліфікованої допомоги;
– лікар не вмів робити непрямий масаж серця і надіявся на обладнання, яке виявилося у неробочому стані;
– автомобіль реанімації не придатний для перевезення пацієнтів, тому що замість 5 місць там було 3.
Із урахуванням сказаного, винні мають понести справедливе покарання”.

Проте, за словами Людмили Яніної, слідство стоїть на місці, а лікарі давно переписали документи.

“Цікаво, що записи у медичних картках не відповідають словам лікарів. 11 бригада при першому виклику не зробила жодних записів про стан хлопця, при другому констатувала смерть до приїзду, хоча робили масаж серця. Кому, мертвому? – риторично питає мати Олександра. – А бригада №9 записала безуспішну реанімацію. Також лікарі переписали записи у документах, але настільки бездарно, що навіть спутали місяць приїзду до пацієнта. І вже згідно цих записів давали свідчення правоохоронцям”.

Окрім того, Наталія Пашина повідомила, що Департамент охорони здоров’я Кіровоградської ОДА провели власне розслідування, висновок якої шокував рідних:

“У департаменті доповіли, що навіть із медичним лікуванням, хлопець все одно би помер. Як вони можуть про таке говорити? Ще примітно, що вже при розтині нам на руки надали три абсолютно різні ймовірні діагнози смерті. Тому досі невідомо, що стало справжньою причиною загибелі”.

Людмила Яніна розповіла, що наразі слідство так і не здвинулося з початкової точки, а медики продовжують працювати на тих же посадах.

Записи 11 бригади під час першого приїзду – без записів про стан хлопця і з неправильною датою.

Записи 11 бригади під час другого приїзду

Записи 9 бригади, яка записала безуспішну реанімацію

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до 21-річний Олександр помер у день свого сватання: мати звинувачує медиків

  1. Нажаль цей прикрий випадок неединий! З свого досвіду таких ситуацій безліч! Й річ в тім, що самі ж медичні установи прикривае той самий департамент охорони! Який в свою чергу намагаеться закрити всі невигідні та прикрі випадки! В цему питанні дуже багато але..! Але саме головне- чому на пртязі 2 років ніхто нічого не зробили, а ні адміністрація швидкої, а ні департамент охорони здоровья? Прикро ,але напрошуеться висновок- їм по цимбалам! Так неможна!!! Куди дививсь той самий Ярошенко???-Хворим в карман?? А де був того часу Рибальченко, чи на своему місці??? Ця справа прдовжуеться тільки тому, що в померлого хлопця така любляча та віддана МАТИ!! А не тому,що при владі (чесні та гідні) посадовці!!

Коментарі заборонені.