На Кіровоградщині рятувальники зімітували дві пожежі

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

На території Кирилівського лісництва у Кіровоградській області відбулись спільні тактико-спеціальні навчання щодо організації гасіння лісових пожеж. Учасники семінару-наради стали свідками гасіння двох пожеж: займання хвойної підстилки та сухої трави, яке виникло через необережне поводження невстановлених осіб з вогнем і яке за допомогою відеокамери спостереження зафіксував спостерігач лісгоспу та доповів черговому лісництва, та низової пожежі на площі 0,8 га.

Повідомляє прес-служба У ДСНС в області.

Питання запобігання та оперативного реагування на пожежі в екосистемах є пріоритетним та знаходиться на особливому контролі в Уряді та Державній службі України з надзвичайних ситуацій.

Основна кількість хвойних лісів області зосереджена на території Олександрівського, Світловодського та Онуфріївського районів. Саме тому 27 квітня спільну нараду керівного складу підпорядкованих підрозділів Управління ДСНС України в області та представників Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства, а також спільні тактико-спеціальні навчання по гасінню умовної пожежі лісового масиву вирішено було провести на території Крилівського лісництва ДП «Світловодський лісгосп» Світловодського району.

Під час вступного слова т.в.о. заступника начальника У ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Роман Педан поінформував присутніх про заходи, які вживаються Управлінням з метою забезпечення готовності пожежно-рятувальних підрозділів до оперативного реагування на виникнення пожеж у природних екосистемах Кіровоградщини, про особливості взаємодії та реагування на пожежі в екосистемах області та ознайомив з переліком завдань на 2017 рік щодо протидії виникненню пожеж в природних екосистемах на території Кіровоградської області.

Учасники наради розглянули алгоритмом дій при виникненні великих пожеж у лісових масивах, ознайомились з видами лісових пожеж, особливостями їх розвитку, небезпечними факторами, які необхідно враховувати у процесі ліквідації пожежі, способами й прийомами проведення розвідки та гасіння. Після цього до перегляду було запропоновано навчальний відеофільм про організацію гасіння лісових пожеж, у тому числі з використанням авіації та безпілотних літальних апаратів, та презентацію на тему «Залучення авіації для гасіння лісових пожеж».

Значну увагу під час наради було приділено питанням профілактичної роботи по недопущенню виникнення пожеж у лісових масивах, адміністративної та кримінальної відповідальності за знищення або пошкодження лісів, організації взаємодії під час проведення спільних рейдових перевірок з охорони лісових насаджень.

Спільні тактико-спеціальні навчання відбувались безпосередньо у лісовому масиві Крилівського лісництва. Учасники семінару-наради стали свідками гасіння двох пожеж: займання хвойної підстилки та сухої трави, яке виникло через необережне поводження невстановлених осіб з вогнем і яке за допомогою відеокамери спостереження зафіксував спостерігач лісгоспу та доповів черговому лісництва, та низової пожежі на площі 0,8 га. Першу успішно здолала оперативна група лісового господарства на чолі з лісничим, використовуючи переносні ранцеві установки. Другу долали у декілька етапів спільними зусиллями лісівників і пожежних. На початковому етапі, щойно за результатами розвідки стало відомо про пожежу, були застосовані технічні засоби лісгоспу, зокрема малий лісопожежний комплекс на базі УАЗу. До місця події також прибула інженерна техніка лісгоспу для оперативного створення мінералізованих смуг з метою обмеження розповсюдження полум’я. Коли цього виявилось замало і полум’я завдяки сильному вітру різних напрямків поширилось на площу 5 га, директор лісгоспу, який є керівником гасіння пожежі, телефонує на «101» та викликає додаткові сили і засоби, а також залучає до проведення розвідки квадрокоптери для визначення площі лісу охопленої полум’ям та напрямок її розвитку. На цьому етапі участь у гасінні масштабної лісової пожежі беруть пожежна команда держлісгоспу, волонтери та пожежно-рятувальні підрозділи одного зі зведених загонів У ДСНС в області. Загалом, залучено 52 чоловіки особового складу та 8 одиниць техніки Управління ДСНС в області, 10 чоловік особового складу та 3 одиниці техніки лісгоспу та квадрокоптер волонтерського пошуково-рятувального загону.

На думку організаторів, мети навчань було досягнуто. Учасники обговорили шляхи взаємодії лісгоспу та пожежно-рятувальної служби з метою недопущення пожеж в лісових масивах, взаємоінформування про виникнення пожеж, розглянули порядок дій по їх гасінню, ознайомились з готовністю Світловодського лісгоспу до гасіння пожеж в лісах, а також практично відпрацювали злагодженість дій усіх залучених служб під час гасіння умовної пожежі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар