У Кропивницькому постачальники зривають реалізацію урядової програми “Доступні ліки”

У Кропивницькому постачальники медичних препаратів не надають аптечним закладам ліки, які за урядовою програмою мають відпускатись безкоштовно або з незначною оплатою.

Про це під час оперативної наради щодо реалізації у місті урядової програми «Доступні ліки» заявили керівники аптечних закладів міста.

Зокрема, декілька керівників аптечних мереж заявили, що постачальники не надають цілу низку препаратів, які передбачено для безкоштовного відпуску.

На думку представників аптечних мереж, постачальники просто ховають ліки, щоб не показувати їх реальну вартість. Адже реальна оптова ціна деяких ліків, яка передбачена урядовою програмою, іноді у 5 разів менша, ніж ціна за якою постачальники реалізували препарати аптекам раніше.

“Вони не хочуть показувати реальну оптову вартість ліків, адже там у 3-5 разів завищена ціна. Те, що у нас зараз немає частини ліків, це не проблема аптек”, – стверджує директор ПП “Інвіта-сервіс плюс” Оксана Султангалієва.

Зокрема, у аптеках немає таких препаратів, як “Сальбутамол” , “Віроспірон” , “Фуросемід” , “Корвазан” дозуванням 12,5 мг, “Атрогрел”, “Діаформін” різних дозувань та багато інших.

Це все препарати для лікування сердечно-судинних захворювань, астми, діабету.

ПП “Інвіта-сервіс плюс” на вул. Полтавській Оксана Султангалієва.

Керівниця аптечної мережі розповіла Першій електронній, що займалася аналізом цін, і була дуже здивована, коли побачила реальну ціну українського препарату “Амлодипін”, який призначається гіпертонікам. Його реальна ціна виявилася 11 грн, а постачальники реалізували цей препарат по 31 грн.

Начальник управління охорони здоров’я міськради Оксана Макарук попросила керівників аптечних мереж звернутись до управління охорони здоров’я із офіційними листами, де вказати список конкретних постачальників, через яких блокується реалізація урядової програми “Доступні ліки”. Потім з цими листами керівниця медичної галузі міста звернеться до обласного департаменту охорони здоров’я.

Чиновниця відзначила, що загалом, більшість ліків є у аптеках, але є проблеми з рядом препаратів.

Оксана Макарук також наголосила на надзвичайній важливості інформаційної кампанії щодо цієї урядової програми, адже люди здебільшого не поінформовані.

За словами очільниці медичної галузі Кропивницького, наразі у місті виписано 1302 рецепти за програмою “Доступні ліки” на загальну суму 50 563 грн.

У міському бюджету на 2017 рік на реалізацію даної програми передбачені видатки у сумі 3,077 млн грн, що надійшли у вигляді цільової субвенції з держбюджету на реімбурсацію ліків. Кошти були розподілені між чотирма кропивницькими закладами: двома центрами первинної-медико-санітарної допомоги, амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та державного закладу “Спеціалізована медико-санітарна частина № 19 МОЗ України”, які виписують рецепти пацієнтам.

Згідно урядової програми “Доступні ліки”, що стартувала з квітня цього року, хворі на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет ІІ типу можуть безкоштовно або з незначною оплатою отримати ліки, що можна переглянути за посиланням.

Відпуск лікарських препаратів за виписаними рецептами здійснюється у 32 аптеках і 9 аптечних пунктах, які розташовані у різних мікрорайонах міста.

Нагадаємо, 13 квітня, під час селекторної наради у Кропивницькому Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який перебував з візитом на Кіровоградщині, заявив, що видаватиме зарплати керівникам регіонів наліпками, якщо не буде діяти програма забезпечення українців безкоштовними ліками.

Які ліки кропивничани можуть безкоштовно отримати в аптеках

Де у Кропивницькому отримати безкоштовні ліки

Поширити:

Залишити коментар:

коментар