Громадські заклади Кропивницького перевірять на предмет дотримання прав україномовних споживачів

Ілюстрація: Портал мовної політики

21 лютого, в Міжнародний день рідної мови, у Кропивницькому стартувала ініціатива «Мовний моніторинг».

Про це Першій електронній повідомили організатори акції.

В рамках ініціативи планується провести моніторинг громадських закладів міста на предмет забезпечення мовних прав україномовних споживачів (наявність меню українською мовою, звертання офіціантів, рекламна продукція тощо). Ініціатива триватиме понад півроку і остаточні результати будуть підведені 9 листопада у День української мови та писемності.

У ході моніторингу буде створено та заповнено необхідною інформацією он-лайн карту лояльності кав’ярень та ресторанів міста щодо україномовних клієнтів (карта розташовуватиметься на ресурсах Google і буде постійно оновлюватися).

До ініціативи запрошуються усі бажаючі кропивничани та гості міста. Для комунікації буде створена сторінка в соціальній мережі Фейсбук, усі дописи які стосуватимуться ініціативи рекомендується позначати хештегом #мовний_моніторинг.

Також «Мовний моніторинг» передбачатиме:

  • збір інформації (скарг) на порушення мовних прав громадян;
  • юридичну допомогу постраждалим (надання консультацій щодо написання скарг, позовів тощо);
  • допомогу волонтерів-філологів власникам закладів ресторанного бізнесу у перекладі меню та іншої рекламної інформації для клієнтів українською мовою (в разі необхідності такої допомоги).

Ініціаторами акції є громадські активісти, обласні осередки організацій «Просвіта» ім. Т. Шевченка, «Руху захисту української мови», «Союзу українок» та інших.

Нагадаємо, зібрати ініціативну групу, яка перевірятиме заклади громадського харчування на предмет дотримання прав україномовних споживачів запропонував кропивницький громадський діяч Олександр Ратушняк.

Довідково: 21 лютого в усьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови, запроваджений ЮНЕСКО ще в 2000 році. З 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, тому всесвітня організація збереження культурної спадщини людства ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи.

Читайте також:

“Наполеглива” російська мова до клієнта – таке ж порушення прав споживача, як і впарювання тухлих яєць

Поширити:

Залишити коментар:

коментар