У Кропивницькому декомунізували педагогічний університет

Сьогодні, 2 лютого, на конференції трудового колективу Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка було вирішено перейменувати навчальний заклад у Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка.

Про це Першій електронній повідомив ректор університету Олег Семенюк.

“Більшістю голосів ми вирішили пристати до тієї назви, яку ще у 1996 році хотіли присвоїти вишу – Центральноукраїнський державний педагогічний університет”, – розповів Олег Анатолійович.

За його словами, процес обговорення варіантів нової назви для університету запустили ще у жовтні 2016 року.

Олег Анатолійович Семенюк / фото kspu.kr.ua

“У нас було декілька варіантів. Першим був “Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка”. Так ми хотіли назвати наш навчальний заклад ще у 1996 році, коли виш став університетом. Також був варіант назви, прив’язаної до європейської моделі – “Державний педагогічний університет ім. В. Винниченка (м. Кропивницький)”. Ну і обговорювалась назва “Кропивницький державний педагогічний університет ім. В. Винниченка”, але зважаючи на те, що всі ми освічені люди, ми розуміли що у назві “Кропивницький … імені Винниченка” відсутня внутрішня логічність. Ці три варіанти ми винесли на розгляд Вченої ради і після обговорень, шляхом голосування, визначили рейтингово два варіанти – “Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка” і “Державний педагогічний університет ім. В. Винниченка (м. Кропивницький)”. Ці дві назви ми внесли у бюлетені на обговорення конференції трудового колективу і сьогодні більшістю голосів вирішили змінити назву на “Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка”, – розповів ректор університету.

Олег Семенюк зазначив, що конференція трудового колективу має право вносити зміни до Статуту університету, а нова назва присвоюється саме шляхом внесення змін Статуту навчального закладу.

Тепер навчальний заклад має подати документи з новою назвою на схвалення до Міністерства освіти і науки України, а після цього – до Кабміну. Після того, як наказ про перейменування педагогічного університету підпише Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, а юридичний відділ Кабміну зареєструє його, кропивницький виш офіційно носитиме назву Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка.

Нагадаємо, назва університету була пов’язана з колишнім найменуванням обласного центру “Кіровоград”. Цю назву місто отримало на честь російського радянського державного і політичного діяча, першого секретаря Ленінградського міського комітету ВКП(б) і члена Політбюро ЦК ВКП(б) Сергія Кірова (справжнє прізвище – Костриков). Згідно ЗУ “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” обласний центр 14 липня 2016 року було перейменовано на Кропивницький. За логічним розвитком подій справа дійшла і до перейменування університету.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до У Кропивницькому декомунізували педагогічний університет

  1. дурень думкою багатіє, а парубій з дурнів сміється та з петьою косе капусту.

Коментарі заборонені.