У Кропивницькому вшанують офіцерів, які загинули під час оборони Донецького аеропорту

У суботу, 14 вересня, о 10:00 на Алеї пам’яті Рівненського кладовища у Кропивницькому відбудеться панахида за військовослужбовцями 3-го полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго – капітаном Олегом Кулигіним та старшим лейтенантом Євгеном Подолянчуком, які загинули під час захисту Донецького аеропорту.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт 3 полку.

Також за загиблими військовослужбовцями на 9 годину в генеральному штабі ЗСУ у Києві лунатиме дзвін пам’яті.

У селі Крутьки Чорнобаївського району Черкаської області, звідки родом Євген Подолянчук, відбудеться футбольний турнір “Ніхто крім нас”. Після закінчення турніру футболісти та побратими Євгена відправляться на цвинтар для вшанування пам’яті та до місцевого музею.

Олег Борисович Кулигін / фото: memorybook.org.ua

Олег Борисович Кулигін — капітан Збройних сил України.

Закінчив Олександрійське СПТУ № 13, здобув вищу освіту у Криворізькому гірничорудному інституті. З 1995 року проживав у Кропивницькому з дружиною та двома синами, працював на Інгульській шахті.

Мобілізований, начальник інженерної служби, 3-й окремий полк спеціального призначення. Загинув увечері під час обстрілу російськими бойовиками аеропорту Донецька 14 вересня.

18 вересня відбулося прощання з Олегом. Похований на Алеї слави Рівнянського кладовища.

6 жовтня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).
Також посмертно нагороджений нагрудним знаком “За оборону Донецького аеропорту” та нагрудним знаком “Гідність та Честь”.

Євген Петрович Подолянчук / фото: memorybook.org.ua

Євген Петрович Подолянчук (4 липня 1991, Черкаси — 14 вересня 2014, Донецьк) — капітан, командир групи спеціального призначення 3-го окремого полку спецпризначення (Кропивницький). Лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Нагороджений Залізним Пластовим хрестом за заслуги у національно-визвольній боротьбі в утвердженні Української держави (посмертно).

Закінчив школу № 3 у Черкасах. 2008 року вступив у Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на факультету розвідки, який закінчив з відзнакою. З 2012 року на військовій службі. Служив у Кропивницькому, 3-й окремий полк спецпризначення. Займав посаду командира групи: 2 загін, 5 рота.

26 листопада 2012 року таємно розписався з пластункою Марією Сергєєвою. 20 травня 2013 вони повінчалися і 25 травня зіграли весілля.

У 14 років Євген Подолянчук вступив до скаутської організації «Пласт». Першим табором став міжкуріний табір «Січ» (біля с. Суботів, Чигиринського р-ну, Черкаської обл.). На таборі був похрещений. Член юнацького куреня ім. Ярослава Мудрого. Пластову Присягу склав 18 липня 2006 року. У 2006 році учасник крайового вишкільного табору військового пластування «Леґіон» (Чорний ліс на Прикарпатті), у 2007 першун крайового летунського табору «Чота Крилатих» (с. Луквиця Богородчанського р-ну Івано-Франківської обл.). З липня 2014 року Євгена Подолянчука прийнято до Уладу старшого пластунства.

Євген Подолянчук відбув у зону АТО для захисту цілісності держави та боротьби з терористами у числі перших, ще на початку бойових дій. У квітні 2014 року був направлений, в складі свого загону, в Донецький аеропорт. Загинув під час оборони аеропорту «Донецьк» 14 вересня 2014 року: отримавши осколкове поранення в голову під час обстрілу російськими бойовиками, помер по дорозі в лікарню.

17 вересня у Ковалівському парку у Кропивницькому Євгена Подолянчука провели в останню путь.

18 вересня 2014 року в Будинку офіцерів Черкас відбулося прощання з Євгенієм Подолянчуком. Провести героя в останню дорогу прибули керівники Черкаської області та міста Черкаси, військове керівництво, побратими, рідні, колишні однокласники, друзі та близькі.

Поховали Євгена Подолянчука у селі Крутьки Черкаської області. Попрощатися з Євгеном Подолянчуком прийшли громада села, близькі та рідні, керівництво та члени Національної скаутської організації «Пласт» з різних регіонів України, побратими

Нагороди:

  • Головна Пластова Булава на подання Крайової Пластової Ради України надала Євгену Подолянчуку найвищу нагороду в Пласті — «Залізний пластовий хрест за заслуги у національно-визвольній боротьбі в утвердженні Української держави».
  • За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України 6 жовтня 2014 року нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).
  • Нагороджений посмертно відзнакою «За заслуги перед Черкащиною» та Почесною грамотою Черкаської обласної державної адміністрації і обласної ради, а також пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» I ступеня (посмертно).
  • 11 серпня 2014 року Наказом Міністра оборони України нагороджений Нагрудним знаком «Знак пошани».
  • 24 вересня 2015 року посмертно присвоєно чергове військове звання — капітан.

На честь Євгена Подолянчука у Черкасах було перейменовано вулицю Нижню Комсомольську.

15 вересня 2016-го у черкаській спеціалізованій школі № 3 відкрито меморіальну дошку випускнику Євгену Подолянчуку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар