Воєнний стан запровадили у 10 областях України

Верховна Рада України затвердила указ Президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану. Нардепи віддали 276 голосів “за” пропозицію глави держави – запровадити воєнний стан на 30 днів на території 10 областей, які межують із країною-агресором Російською Федерацією, придністровською ділянкою молдавського кордону та розташовані уздовж узбережжя Чорного та Азовського морів.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

У своєму виступі під час спеціального позачергового засідання Верховної Ради Петро Порошенко заявив, що вніс зміни у свій указ і виноситиме на розгляд депутатів пропозицію про введення воєнного стану не на 60, а на 30 днів. Окрім того, глава держави запропонував не вводити воєнний стан на всій території України, а лише у 10 областях, які межують із країною-агресором Російською Федерацією, придністровською ділянкою молдовського кордону та розташовані уздовж узбережжя Чорного та Азовського морів.

Це такі області, як Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Донецька, Запорізька та Херсонська.

Відповідно до указу президента, воєнний стан вводиться з 9:00 28 листопада і триватиме 30 днів – до 26 грудня.

Проект Закону про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” (№9338) підтримали 276 народних обранців. Проти проголосували 30 депутатів, утримався – 1, не голосували – 23.

Жодного голосу за введення воєнного стану не дали представники “Опозиційного блоку”.

Після голосування за введення воєнного стану голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив на голосування проект закону про призначення чергових виборів Президента України на 31 березня 2018 року. Його ухвалили 298-ма голосами.


Нагадаємо, уранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом військовим катерам “Бердянськ” та “Нікополь”.

Росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили.

Російські прикордонники також захопили 23 українських моряка. Шестеро моряків поранені, двоє з них – у важкому стані.

Серед полонених окупантами моряків двоє уродженців Кіровоградщини – уродженець Новоукраїнки Андрій Артеменко та уродженець с. Карлівка Кропивницького району Роман Мокряк.

Закон “Про правовий режим воєнного стану” свідчить що воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводиться у разі збройної агресії проти України чи нападу на неї, небезпеки незалежності та територіальній цілісності держави.

Правовий режим воєнного стану передбачає різні обмеження. Детальніше про це читайте у нашій публікації “Воєнний стан в Україні: що це, як він може вплинути на майбутні вибори, мобілізацію і наші права”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар