На Київщині чоловік отруївся світловодською рибою

фото donbass-fishing.com.ua

У Броварах 50-річний місцевий житель отруївся рибою із супермаркету, яку до торгової мережі привезли зі Світловодська.

В’яленого карася він купив і з’їв вечором, а вранці чоловікові довелося викликати швидку допомогу, йдеться в сюжеті ТСН.

“Падав тиск. Ставало гірше, гірше, гірше. Зір падав”, – розповіла дружина потерпілого Світлана Андріященко.

“Надійшов у вкрай тяжкому стані, на штучній вентиляції легенів. Бутилотоксин – нейротропна отрута, котра перешкоджає нейром’язовій провідності. Порушення ковтання, дихання – при цьому пацієнт увесь час залишається у свідомості”, – пояснив лікар-анестезіолог Олександрівської клінічної лікарні Геннадій Полосохін.

Син постраждалого Віталій Андріященко каже, що медики діагностували ботулізм і виявили необхідність сироватки, яка в Україні в дефіциті. Вакцина російського виробника не пройшла перереєстрації ще два роки тому, після чого МОЗ дозволило завозити польську, але в лікарнях та аптеках її немає. Віталій знайшов протитоксичну речовину, яку ввезли в країну неофіційно – за “сірі” ліки заплатив 6 тисяч гривень. Стан здоров’я постраждалого почав поліпшуватися.

У супермаркеті, де купував карася постраждалий, рибу вже зняли з продажу, хоча на камеру твердять, що про випадок отруєння нічого не знають.

“До нас ніхто не звертався зі скаргою, що в нас купували”, – пояснили в адміністрації.

Виробник із Кіровоградської області запевняє, що така ситуація з його продукцією стається вперше.

“Вся продукція сертифікована, аналізи проведені, є відповідні документи. Цю партію повернули. Те, що залишки – ми завезли ще раз на дослідження”, – розповіли в керівництві фірми.

Тим не менше, в лабораторному центрі МОЗ радять узагалі вилучити в’ялену рибу з раціону дітей і старих людей. Адже вона – серед найбільш поширених збудників ботулізму.

“Домашні консерви – частіше за все м’ясні та рибні. В’ялена риба. Домашня ковбаса, яку роблять в домашніх умовах – також буває”, – розповів завідувач представник лабораторії Віталій Прокопенко.

Юристи наголошують, що у випадках харчового отруєння компенсувати збитки за лікування має магазин, бо відповідальність за якість реалізованої продукції несе він.

“Необхідно письмово звертатись до правоохоронних органів і письмово звертатись до мережі, в якій була придбана ця харчова продукція. Має бути відкрито кримінальне провадження в обов’ֹязковому порядку, тому що є ознаки заподіяння тяжких наслідків – шкоди здоров’я особи”, – твердить адвокат Олександр Черних.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до На Київщині чоловік отруївся світловодською рибою

  1. “…Має бути відкрито кримінальне провадження…” – в УКРАЛ ине и конституция одна из лучших, а что толку…

Коментарі заборонені.