Департамент культури захищає культурну спадщину (ДОКУМЕНТ, ФОТО)

Департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА направив лист до правоохоронних органів з проханням вжити заходи щодо зупинення необґрунтованих дій із знищення пам’яток (у тому числі пам’ятника Кірову в Кіровограді) та вирішення їх подальшої долі, згідно пам’яткоохоронного законодавства.

“Пам’ятник Кірову внесено до списку пам’ятників республіканського значення ще в липні 1965 року постановою ради міністрів УРСР”,   повідомила Першій електронній директор департаменту Валентина Животовська.

Відповідним рішенням ОДА пам’ятник взятий на облік і записаний до списку пам’яток археології, історії та монументального мистецтва, і з того часу перебуває під державною охороною. Відповідний список опубліковано на офіційному сайті Кіровоградської міської ради.

За чинним законодавством відповідальність за стан і збереження пам’ятника Кірову лежить на очільниках облдержадміністрації, облради, виконкому міськради та начальниках відповідних структурних підрозділів. Рішення про демонтаж чи перенесення пам’ятника могла б прийняти лише міськрада на сесійному засіданні.

У Кіровограді ж пам’ятник Кірову демонтували і вивезли з центральної площі за рішенням Народне віче, яке збиралося 23 лютого.

Нині пам’ятник знаходиться на одній зі станцій технічного обслуговування мікрорайону Балашівка. Чому Кірова привезли саме сюди, хто профінансував демонтаж і перевезення – власник СТО не коментує. Не відомий йому і приблизний термін зберігання пам’ятника на його підприємстві.

Текст листа департаменту культури до УМВС в області додається:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар