Місце поховання Кіровоградського єпископа знайшли під Алма-Атою

Знайдено місце поховання священномученика Порфирія (Гулевича), єпископа Кримського, який свого часу очолював кафедру Кіровоградського єпископату.

Про це правлячому архієрею Сімферопольської і Кримської єпархії владиці Лазарю повідомив протоієрей Вадим Алексєєв, настоятель храму на честь святого праведного Іоанна Крондштатского (п. Жетыген, Астанайской і Казахстанської єпархії), повідомляє сайт 15minut.

За інформацією отця Вадима, священномученик Порфирій (Гулевич), єпископ Сімферопольський і Кримський почиває в 40 км від Алма-Ати на колишньому полігоні НКВС “Жаналик”, розташованому поблизу храму на честь святого праведного Іоанна Кронштадтського селища Жетиген.

Усього в братських могилах на колишньому полігоні НКВС покояться тіла 4,5 тисяч жертв терору.

Священномученик Порфирій (Гулевич) був єпископом Сімферопольським і Кримським з 1931 по 1936 рік.

В миру він відомий як Полікарп Васильович Гулевич. Народився 26 лютого 1864 року в Токарівці Літинського повіту Подільської губернії в родині священика. Закінчив Подільську Духовну семінарію, в 1886 році висвячений в сан ієрея і до 1928 року священнодіяв у парафіях Подільської єпархії, був законовчителем і благочинним.

У 1927 році кілька місяців провів у в’язниці в Вінниці, а потім його вислали до Харкова без права виїзду. У вересні 1927 року звільнили. У 1928 році прийняв чернечий постриг. Пізніше очолював кафедри Кіровоградського і Сімферопольського єпископатів.

У жовтні 1936 Полікарпа Гулевича також заарештували. Архіпастиря звинувачували в заохоченні “нелегальної діяльності деяких чернечих підпільних організацій”, а також у тому, що він благословляв священство молитися за вже засуджених і тим самим засвідчував їхню невинність.

У 1937 році його засудили до 5 років адміністративної висилки в Казахстан. І знову заарештували. На цей раз звинуватили в антирадянській пропаганді та дискредитації радянської влади, а також у підтриманні зв’язку з “контрреволюційними елементами”. Трійка УНКВС засудила священнослужителя до вищої міри покарання – смертної кари. Його розстріляли 2 грудня 1937 року.

У 1989 році владику Порфирія реабілітували, у 2000 році – зарахували до числа новомученніков Російської православної церкви. День пам’яті – 19 листопада (2 грудня за новим стилем).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар